Článek
Možná se potýkáte s tím, že vám česnek často klíčí nebo zahnívá. Místo, kde ho skladujete, by mělo být chladnější a hodně vzdušné – nejlépe v průvanu.
Postup
01.
Paličkám česneku odkrojte vrchní stopku. Položte je na alobal, pokapejte olivovým olejem a trochu osolte. Česnek zabalte a dejte ho péct do předehřáté trouby na 180 stupňů asi na 30 minut.
02.
Omytý květák rozeberte na růžičky a dejte je vařit do vody a mléka. Osolte a vařte, až květák změkne.
03.
Do polévky vymačkejte změklé stroužky pečeného česneku a celý obsah rozmixujte tyčovým mixérem.
04.
Nyní do polévky nalijte smetanu, nechte ji provařit a dochuťte ji muškátovým oříškem a citronovou šťávou.
05.
Polévku servírujte s nasekanou čerstvou pažitkou a krutony z bílého pečiva opečenými na másle.
Nemáte květák? Nevadí! Výborná je i krémová česnečka s bramborem a smetanou.