Hlavní obsah
4,0
(8)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Pečený česnek je výborná ingredience nejen do polévky, ale dá se použít i do omáčky nebo pomazánky. Pečením zesládne, ale neztratí typickou česnekovou chuť. A s květákem si skvěle rozumí.

15 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
5 porcí
pečený česnek
  • 2 hlavičky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
Na polévku
  • 1 ks květáku
  • 400 ml mléka
  • 400 ml vody
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžička soli
  • 200 ml 30% smetany ke šlehání
K podávání
  • 1 ks rohlíku
  • 1 lžička másla
  • 1 svazek čerstvé pažitky
Článek

Možná se potýkáte s tím, že vám česnek často klíčí nebo zahnívá. Místo, kde ho skladujete, by mělo být chladnější a hodně vzdušné – nejlépe v průvanu.

Postup

01.

Paličkám česneku odkrojte vrchní stopku. Položte je na alobal, pokapejte olivovým olejem a trochu osolte. Česnek zabalte a dejte ho péct do předehřáté trouby na 180 stupňů asi na 30 minut.

02.

Omytý květák rozeberte na růžičky a dejte je vařit do vody a mléka. Osolte a vařte, až květák změkne.

03.

Do polévky vymačkejte změklé stroužky pečeného česneku a celý obsah rozmixujte tyčovým mixérem.

04.

Nyní do polévky nalijte smetanu, nechte ji provařit a dochuťte ji muškátovým oříškem a citronovou šťávou.

05.

Polévku servírujte s nasekanou čerstvou pažitkou a krutony z bílého pečiva opečenými na másle.

Nemáte květák? Nevadí! Výborná je i krémová česnečka s bramborem a smetanou.

Načítám