Článek
Důkladné opečení cibule s mrkví dodá polévce vynikající chuť a přitom zabere jen pár minut. Zahuštěná je pouze zeleninou a zjemněná kysanou smetanou, která polévce dodá výraznější chuť než smetana klasická. Pokud můžete, dolaďte jídlo čerstvými bylinkami – já dala rozmarýn, ale výborný bude i tymián nebo pažitka.
Postup
01.
Cibuli pokrájejte nadrobno, mrkev na půlkolečka a společně restujte 10 minut na rozehřátém sádle. V polovině opékání dost osolte. Mezitím oloupejte a nasekejte česnek najemno a brambory na kostky. K orestované zelenině vmíchejte česnek, nechte pár vteřin rozvonět a zalijte vývarem, aby česnek nezhořkl.
02.
Přidejte brambory a bobkový list a povařte doměkka. Odstraňte bobkové listy a rozmixujte dohladka. Zjemněte smetanou a dochuťte sekaným rozmarýnem, solí a čerstvě mletým pepřem.
03.
Podávejte posypané nadrobeným sýrem (hodí se i čedar) a nasucho opraženými vlašskými ořechy.
Věděli jste, že výbornou bramborovou polévku uvaříte i ze zbylých brambor? Tři recepty, jak zužitkovat zbylé vařené brambory