Hlavní obsah
5,0
(2)
Foto: Televize Seznam

Foto: Televize Seznam

Jsou dny, kdy se člověk večer zastaví a zjistí, že jeho jídelníček nebyl zrovna ukázkový. Například co se týče tolik doporučované zeleniny. Až tedy budete mít pocit, že jste tomu moc nedali, máme pro vás tip, jak to během večeře dohnat: dejte si kedlubnovou polévku dochucenou vynikajícím octovým rozvarem a k ní chlebíček s nakládanými ředkvičkami a domácí majonézou. A můžete si je i luxusně naservírovat!

20 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Kedlubnová polévka
  • 3 ks kedlubny
  • 2 ks kořenové petržele
  • 1 ks cibule
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 120 ml smetany
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička kmínu
  • 1 hrst listové petržele
  • 1/2 lžičky čerstvého tymiánu
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
Octový rozvar
  • 25 ml bílého vinného octa
  • 1 list bobkového listu
  • 1 stroužek česneku
Chlebíček s ředkvičkami
  • 2 krajíce chleba
  • 3 ks ředkviček
  • 2 lžíce majonézy
  • 100 ml bílého vinného octa
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce másla
  • 1 ks bobkového listu
  • 1 lžička čerstvého oregana
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

Kedlubnová polévka

01.

V kastrolu rozehřejte olivový olej. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno a společně s tymiánem dejte do kastrolu.

02.

Restujte přibližně 1 minutu, poté přidejte očištěnou a na kostičky nakrájenou zeleninu. Za občasného míchání restujte další minutu.

03.

Přilijte vývar, přidejte kmín, sůl, pepř, zamíchejte a nechte polévku vařit až do změknutí zeleniny. Když je zelenina měkká, přidejte smetanu a čerstvou petrželovou nať. Vařte 1 minutu.

04.

Mezitím si připravte octový rozvar: v malém kastrůlku smíchejte ocet, bobkový list a oloupaný rozmačkaný česnek. Přiveďte k varu, poté sundejte z plotny a nechte louhovat 5 minut.

05.

Polévku rozmixujte tyčovým mixérem a přeceďte přes sítko. Nakonec polévku dochuťte přeceděným octovým rozvarem.

Tip: Pokud si dáte práci a kedlubny vydlabete, získáte skvělou mističku. Takovým servírováním rozhodně zaujmete!

Chlebíček s ředkvičkami

06.

Do rendlíku nalijte vinný ocet, přidejte 50 ml vody, med, bobkový list, sůl a pepř. Zamíchejte a směs přiveďte k varu. Poté rendlík z plotny odstavte a nechte rozvar vystydnout na pokojovou teplotu.

07.

Ředkvičky nakrájejte na co nejtenčí plátky. Dejte je do rozvaru a nechte je v něm marinovat minimálně 2 hodiny, ideálně přes noc.

08.

Z krajíce chleba vykrojte dva obdélníky a na másle je na pánvi opečte dozlatova. Na opečený chléb namažte vrstvu majonézy a na ni vyskládejte plátky nakládané ředkvičky. Nakonec dozdobte lístky čerstvého oregana.

Nezapomeňte hlasovat pro nejsympatičtější babičku z pořadu Babičko, vař! a sledujte nové díly každé úterý večer na Stream.cz.

Načítám