Článek
Postup
Kedlubnová polévka
01.
V kastrolu rozehřejte olivový olej. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno a společně s tymiánem dejte do kastrolu.
02.
Restujte přibližně 1 minutu, poté přidejte očištěnou a na kostičky nakrájenou zeleninu. Za občasného míchání restujte další minutu.
03.
Přilijte vývar, přidejte kmín, sůl, pepř, zamíchejte a nechte polévku vařit až do změknutí zeleniny. Když je zelenina měkká, přidejte smetanu a čerstvou petrželovou nať. Vařte 1 minutu.
04.
Mezitím si připravte octový rozvar: v malém kastrůlku smíchejte ocet, bobkový list a oloupaný rozmačkaný česnek. Přiveďte k varu, poté sundejte z plotny a nechte louhovat 5 minut.
05.
Polévku rozmixujte tyčovým mixérem a přeceďte přes sítko. Nakonec polévku dochuťte přeceděným octovým rozvarem.
Tip: Pokud si dáte práci a kedlubny vydlabete, získáte skvělou mističku. Takovým servírováním rozhodně zaujmete!
Chlebíček s ředkvičkami
06.
Do rendlíku nalijte vinný ocet, přidejte 50 ml vody, med, bobkový list, sůl a pepř. Zamíchejte a směs přiveďte k varu. Poté rendlík z plotny odstavte a nechte rozvar vystydnout na pokojovou teplotu.
07.
Ředkvičky nakrájejte na co nejtenčí plátky. Dejte je do rozvaru a nechte je v něm marinovat minimálně 2 hodiny, ideálně přes noc.
08.
Z krajíce chleba vykrojte dva obdélníky a na másle je na pánvi opečte dozlatova. Na opečený chléb namažte vrstvu majonézy a na ni vyskládejte plátky nakládané ředkvičky. Nakonec dozdobte lístky čerstvého oregana.
Nezapomeňte hlasovat pro nejsympatičtější babičku z pořadu Babičko, vař! a sledujte nové díly každé úterý večer na Stream.cz.