Hlavní obsah
4,1
(7)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Tomuto výbornému jídlu se často říká italský penicilin. A není divu! Horká, hustá polévka se silným vývarem a množstvím zeleniny vás postaví na nohy! Italský šmrnc jí dodává pořádná dávka strouhaného parmazánu navrch.

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 750 ml drůbežího vývaru
  • 1 ks cibule
  • 2 ks mrkve
  • 2 ks petržele
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 stroužek česneku
  • 1 hrnek drobných těstovin
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička másla
  • 2 lžíce parmazánu
  • 2 špetky pepře
Článek

Italové přidávají k zelenině do polévky vařit i kůru od parmezánu – tvrdý okraj, který už nejde nastrouhat. Tak pokud vám zbyde, využijte ho!

Postup

01.

Do vývaru vložte očištěnou zeleninu (cibuli, mrkev, petržel, česnek a řapíkatý celer) a vařte do změknutí.

02.

Měkkou zeleninu přeložte do vysoké nádoby, přidejte dvě sběračky vývaru a rozmixujte tyčovým mixérem. Vzniklou směs zamíchejte zpět do polévky a krátce provařte.

03.

Drobné těstoviny (např. hvězdičky) uvařte v osolené vodě podle návodu, pak je slijte, zamíchejte do nich lžičku másla a rozdělte do talířů.

04.

Těstoviny v talířích zalijte horkou polévkou a hojně zasypejte strouhaným parmezánem. Porce zlehka poprašte čerstvě mletým pepřem.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie854,51 kJ
Bílkoviny7,2 g
Tuky6,26 g
Sacharidy27,85 g
Sůl3,6 g
SAFA2,73 g
Vláknina4,65 g
Cukry4,85 g

Načítám