Článek
Postup
01.
Cibuli nakrájejte nadrobno a omytou a oloupanou kořenovou zeleninu na menší kostky či na kolečka.
02.
V hrnci rozehřejte olej a cibuli krátce osmažte. Až zprůhlední, přidejte kořenovou zeleninu, osolte, opepřete a krátce orestujte. Až se zelenina rozvoní, přidejte prolisovaný česnek a už ho jenom krátce promíchejte v horkém tuku.
DALŠÍ RECEPTY, KDE UŽIJETE FAZOLE V PLECHOVCE:
03.
K zelenině přidejte protlak a papriku. Dobře, ale jen krátce je rozmíchejte v zeleninovém základu a zalijte vývarem. Přidejte tymián, přiveďte k varu a pomalu vařte asi 10 minut, až zelenina částečně změkne.
Tip: Kosti, odřezky z masa, omyté slupky a natě ze zeleniny průběžně odkládejte do krabičky. Až se jich nasbírá dostatek, připravte z nich jednoduchý vývar zadarmo a zamrazte ho. Je skoro zadarmo a vylepší téměř každé jídlo.
STERILOVANÉ FAZOLE SE HODÍ I TADY:
04.
Do hrnce přidejte propláchnuté fazole a povařte je 5–10 minut. Poté sběračkou odeberte asi třetinu polévky a zbytek rozmixujte tyčovým mixérem na hladkou krémovou hmotu. Vraťte do hrnce nerozmixovanou zeleninu, podle chuti přidejte ještě stroužek prolisovaného česneku, rozemnutou majoránku a trochu octa a už jen krátce prohřejte. Podávejte ihned s krajícem chleba nebo opečeným pečivem.
Tip: Polévku můžete na talíři vylepšit trochou strouhaného parmazánu, voňavým pestem nebo nasekanými zelenými natěmi.
Polévku ozdobte listy lichořeřišnice. Jsou velmi chutné a lehce pikantní – něco mezi ředkvičkami a řeřichou. Celá rostlina je jedlá a nesmírně zdravá, její květy jsou navíc velmi dekorativní. Ke zdobení se ale hodí i jiné jedlé květy. Už jste je vyzkoušeli?