Hlavní obsah
3,5
(18)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Husté luštěninové polévky hravě zastoupí hlavní chod. Odborníci na výživu vám řeknou, že obsahují kvalitní rostlinné bílkoviny, vlákninu, minerály, vitaminy a mnoho dalších zdraví prospěšných látek. A stejně důležité je, že jsou velmi chutné, zaženou žízeň i hlad a nezruinují rodinný rozpočet.

15 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
5 porcí
  • 3 lžíce oleje
  • 1 ks cibule
  • 2 ks mrkve
  • 1 ks kořenové petržele
  • 1/4 ks celeru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1,5 l hovězího vývaru
  • 1 konzerva bílé fazole sterilované
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka čerstvě mletého pepře
  • 1 lžíce octa 8%
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžička čerstvého tymiánu
  • 1 lžička majoránky
K podávání
  • 4 lžíce parmazánu
Článek

Postup

01.

Cibuli nakrájejte nadrobno a omytou a oloupanou kořenovou zeleninu na menší kostky či na kolečka.

02.

V hrnci rozehřejte olej a cibuli krátce osmažte. Až zprůhlední, přidejte kořenovou zeleninu, osolte, opepřete a krátce orestujte. Až se zelenina rozvoní, přidejte prolisovaný česnek a už ho jenom krátce promíchejte v horkém tuku.

03.

K zelenině přidejte protlak a papriku. Dobře, ale jen krátce je rozmíchejte v zeleninovém základu a zalijte vývarem. Přidejte tymián, přiveďte k varu a pomalu vařte asi 10 minut, až zelenina částečně změkne.

Tip: Kosti, odřezky z masa, omyté slupky a natě ze zeleniny průběžně odkládejte do krabičky. Až se jich nasbírá dostatek, připravte z nich jednoduchý vývar zadarmo a zamrazte ho. Je skoro zadarmo a vylepší téměř každé jídlo.

04.

Do hrnce přidejte propláchnuté fazole a povařte je 5–10 minut. Poté sběračkou odeberte asi třetinu polévky a zbytek rozmixujte tyčovým mixérem na hladkou krémovou hmotu. Vraťte do hrnce nerozmixovanou zeleninu, podle chuti přidejte ještě stroužek prolisovaného česneku, rozemnutou majoránku a trochu octa a už jen krátce prohřejte. Podávejte ihned s krajícem chleba nebo opečeným pečivem.

Tip: Polévku můžete na talíři vylepšit trochou strouhaného parmazánu, voňavým pestem nebo nasekanými zelenými natěmi.

Polévku ozdobte listy lichořeřišnice. Jsou velmi chutné a lehce pikantní – něco mezi ředkvičkami a řeřichou. Celá rostlina je jedlá a nesmírně zdravá, její květy jsou navíc velmi dekorativní. Ke zdobení se ale hodí i jiné jedlé květy. Už jste je vyzkoušeli?

Načítám