Článek
Postup
01.
Pórek nakrájejte najemno a dejte do hrnce s rozpuštěným máslem. Poté přidejte nakrájenou cibuli. Hrnec přikryjte pokličkou a za občasného míchání zeleninu poduste.
02.
Když pórek s cibulkou změknou, zvyšte oheň a přisypejte mražený hrášek. Jen několik vteřin promíchejte a ihned zalijte vývarem tak, aby byl hrášek sotva potopený. Osolte, opepřete a co nejrychleji přiveďte k varu. Vařte pouze 1 minutu.
03.
Vše vlijte do mixéru a během mixování přilijte oba druhy smetany. Promixujte dohladka.
04.
Přes jemný cedník polévku přepasírujte do čistého hrnce. Polévku jen krátce prohřejte, v případě potřeby zřeďte horkým vývarem. Dochuťte solí, pepřem a cukrem. Polévka má mít svěží, lehkou chuť.
05.
Rohlíky nakrájejte na kostičky. Do rozpálené pánve vložte máslo, na kterém osmažte pečivo dozlatova. Krutony podávejte k polévce.