Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Marie Bartošová

Foto: Marie Bartošová

Hráškový krém patří ke klasikám, které znají snad všichni. O to těžší je někdy najít recept, u kterého byste měli jistotu, že polévka bude přesně taková, jak ji máte rádi. Vyzkoušejte ten náš.

20 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Polévka
  • 500 g mraženého hrášku
  • 1,2 l drůbežího vývaru
  • 1 ks pórku
  • 1 ks cibule
  • 100 g másla
  • 200 ml smetany na vaření 33%
  • 2 lžíce zakysané smetany
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 lžička cukru
Krutonky
  • 3 ks rohlíku
  • 1 lžíce másla
Článek

Postup

01.

Pórek nakrájejte najemno a dejte do hrnce s rozpuštěným máslem. Poté přidejte nakrájenou cibuli. Hrnec přikryjte pokličkou a za občasného míchání zeleninu poduste.

02.

Když pórek s cibulkou změknou, zvyšte oheň a přisypejte mražený hrášek. Jen několik vteřin promíchejte a ihned zalijte vývarem tak, aby byl hrášek sotva potopený. Osolte, opepřete a co nejrychleji přiveďte k varu. Vařte pouze 1 minutu.

03.

Vše vlijte do mixéru a během mixování přilijte oba druhy smetany. Promixujte dohladka.

04.

Přes jemný cedník polévku přepasírujte do čistého hrnce. Polévku jen krátce prohřejte, v případě potřeby zřeďte horkým vývarem. Dochuťte solí, pepřem a cukrem. Polévka má mít svěží, lehkou chuť.

05.

Rohlíky nakrájejte na kostičky. Do rozpálené pánve vložte máslo, na kterém osmažte pečivo dozlatova. Krutony podávejte k polévce.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie1 937,24 kJ
Bílkoviny10,52 g
Tuky33,15 g
Sacharidy27,55 g
Sůl3,48 g
SAFA17,77 g
Vláknina6,81 g
Cukry8,71 g
Související témata:

Načítám