Článek
Postup
Na tradiční japonský vývar dashi se používá sušený fermentovaný uzený tuňák katsuobushi.
Do knedlíčků pak použijte směs asijských hub, jako jsou shitake, hlíva ústřičná a shimeji.
01.
Do hrnce dejte řasu kombu a zalijte 500 ml vody, nechte řasu odmočit přibližně 1 hodinu. Poté přidejte do hrnce sušené shitake houby a vše přiveďte na teplotu kolem 90 °C. Na této teplotě udržujte vývar přibližně 30–40 minut. Během vaření odebírejte bílou pěnu, která se bude tvořit na hladině. Po hodině hrnec odstavte, přisypte sušeného tuňáka, zamíchejte, přikryjte pokličkou a nechte vývar louhovat alespoň 30 minut.
02.
Po uplynutí času vývar přeceďte do nového hrnce. Dle chuti dochuťte sójovou omáčkou, rýžovým vínem (použijte ideálně sladké víno mirin) a likérem saké. Poté vývar na mírném plameni zredukujte na polovinu. Nakonec do vývaru přimíchejte 1–2 PL švestkové omáčky a hrnec odstavte.
03.
Na houbové knedlíčky nakrájejte směs hub na větší kusy. Do pánve dejte 1–2 PL oleje a houby orestujte dozlatova. Dejte je na kuchyňské prkénko a nasekejte najemno. Kimchi též nasekejte. Poté dejte houby i kimchi do misky, přidejte miso pastu a najemno nasekanou šalotku. Vše dobře promíchejte, aby vznikla hustá náplň, a dejte ji zatím do lednice.
04.
Do mísy prosejte oba škroby. Přilijte vroucí vodu a hned začněte směs míchat. Poté vše přendejte na pracovní plochu, přidejte ½ PL oleje a uhněťte elastické těsto. Vyválejte ho na tenký plát. Můžete si pomoct strojkem na těstoviny. Aby se vám těsto na strojku nelepilo, pomoučte si ho kouskem škrobu.
05.
Z těsta vykrojte kolečka o průměru asi 4–5 cm. Do středu každého dejte houbovou náplň. Kolečko přeložte a okraje dobře prsty zatlačte, aby směs nevytekla. Knedlíčky napařujte v bambusovém pařáku přibližně 8–10 minut.
Servírování
Hotové knedlíčky podávejte s dashi omáčkou. Pro zvýraznění všech chutí můžete k pokrmu ještě přidat nakládané houby shimeji. Nálev připravíte smícháním rýžového octa, sójové omáčky, nakrájené šalotky, s česnekem a bylinkami dle vlastního výběru. Skvěle se hodí například rozmarýn nebo šalvěj. Vše přiveďte k varu, odstavte a nechte vychladnout. Houby shimeji dejte do misky a zalijte je přeceděným lákem. Nechte louhovat v lednici alespoň 24 hodin.