Článek
Postup
01.
Cibuli nakrájejte na menší kostičky, česnek prolisujte. Ve větším hrnci rozpalte sádlo na vyšší, ne však nejvyšší teplotu (stupeň 8 z 10). Vsypejte cibuli a za občasného míchání ji orestujte dozlatova, potrvá to asi 7-8 minut.
02.
Zvyšte plamen na nejvyšší stupeň a do hrnce přidejte mleté maso. Osolte, opepřete, přidejte kmín a maso opečte, vařečkou se při tom snažte rozmělnit a rozbít všechny hrudky. Maso pustí šťávu, tu nechte vyvařit až na tuk. Poznáte to pohledem (všechna šťáva se z hrnce vyvaří a na dně zůstane jenom sádlo) a i zvuk vycházející z hrnce se změní a bude hlasitější.
03.
Do hrnce teď přidejte prolisovaný česnek a rajčatový protlak (vybírejte rajčatový protlak v tubě, dobře se dávkuje a v lednici vydrží i otevřený) a dobře promíchejte. Hned poté vsypejte hladkou mouku a mletou papriku, také je krátce rozmíchejte v horkém tuku a zalijte asi polovinou připraveného vývaru.
Tip: V případě nouze můžete použít na zalití vodu, i ten nejjednodušší vývar je ale vždy lepší volba. Můžete si ho připravit v předstihu a postačí vám odřezky a slupky zeleniny. Podle chuti můžete přidat i špetku chilli.
04.
Obsah hrnce dobře promíchejte a uvolněte ze dna mouku, která se případně přichytila. Dolijte i zbytek vývaru, přiveďte k varu, stáhněte plamen a nechte pomalu vařit. Brambory oloupejte, opláchněte, nakrájejte na menší kostičky a asi po 10-15 minutách je přidejte do hrnce.
Tip: Pokud nelpíte na tradičním receptu, nakrájejte na menší kostičky i mrkev a kousek celeru a přidejte je do hrnce společně s bramborami, chuť polévky bude ještě bohatější.
05.
Vařte dalších 15-20 minut, až budou brambory zcela měkké. Nakonec přidejte promnutou majoránku, promíchejte, odstavte a nechte pod pokličkou chvilku dojít.
Když přidáte k husté gulášovce kousek chleba nebo pečiva, postačí jako hlavní chod. Co se hecnout a připravit pro jednou domácí? Podmáslový chleba bez kynutí bude hotový do hodiny a slaná trhací buchta s česnekem a bylinkami je naprostý hit.