Hlavní obsah
4,0
(5)
Foto: margouillat photo, Shutterstock.com

Foto: margouillat photo, Shutterstock.com

Sezona cuket je dlouhá a v obchodech se dají sehnat v podstatě kdykoli. Co ale s nimi, když je nechcete stále zapékat nebo grilovat? Zkuste krémovou polévku! V teplých dnech osvěží, v zimě zahřeje, a tak je to ideální pokrm po celý rok.

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 2 ks cukety
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany na vaření 12%
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 snítka petržele
Článek

Cuketový krém můžete ozvláštnit, pokud do něj před rozmixováním přidáte parmazán a smetanu nahradíte kokosovým mlékem. Záleží jen na vaší chuti.

Postup

01.

Cukety důkladně omyjte a nakrájejte na kousky (i se slupkou, pokud je v pořádku). Cibuli a česnek oloupejte a nasekejte nadrobno. Ve větším hrnci rozehřejte olivový olej. Přidejte cibuli a česnek a restujte na středním plamenu, dokud cibule nezesklovatí.

02.

Přidejte nakrájené cukety a krátce orestujte. Poté zalijte zeleninovým vývarem, přiveďte k varu a vařte přibližně 15 minut, dokud cukety nezměknou. Po uvaření polévku odstavte z ohně a pomocí tyčového mixéru rozmixujte do hladké konzistence.

03.

Do rozmixované polévky přidejte smetanu a důkladně promíchejte. Ochutnejte a podle potřeby dosolte a opepřete. Polévku nalijte do misek, ozdobte čerstvou petrželkou a podávejte (chutná zastudena i zatepla).

Načítám