Hlavní obsah
3,0
(2)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Polévka co dům dal nebo také sekyrková je malý poklad pro šetrné kuchaře. Můžete do ní dát prakticky cokoliv, co doma najdete, a dokonce i zbytky!

15 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 200 g bílé fazole sterilované
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g anglické slaniny
  • 2 ks mrkve
  • 2 stonky řapíkatého celeru
  • 1 ks brambor
  • 1 ks pastináku
  • 1 ks červené papriky
  • 1 snítka tymiánu
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 2 špetky soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Zbyly vám od oběda také uvařené těstoviny? Směle s nimi do polévky! Dejte je do ní však až na závěr, jinak se úplně rozvaří.

Postup

01.

Cibuli oloupejte a nasekejte najemno. Česnek utřete a slaninu nakrájejte na kostičky. Ve velkém hrnci rozehřejte olej a osmažte na něm cibuli dozlatova. Poté přimíchejte česnek a slaninu a vše společně opečte.

02.

Ke slanině přidejte na kostky nakrájené mrkve, celer, oloupanou a pokrájenou bramboru, pastinák a slité fazole. Základ polévky ochuťte tymiánem, solí a pepřem a na vyšším stupni zarestujte. Poté vlijte vývar a na mírném stupni vařte, dokud zelenina nezměkne. Polévku ještě dle chuti dosolte, opepřete a můžete ji servírovat ozdobenou bylinkou.

Načítám