Článek
Postup
01.
Česnek oloupejte, nasekejte na plátky a na olivovém oleji při nižší teplotě opečte dozlatova. Pozor, ať ho nespálíte, zhořkl by.
02.
Vývar v hrnci prohřejte, přidejte česnek, ocet balsamiko, sůl, pepř a nechte vařit při střední teplotě asi 30 minut.
03.
Chleba nakrájejte na kostky. V hrnci rozpusťte máslo, přidejte nasekané bylinky a česnek. Vše promíchejte. Chleba naklaďte na pekáč, zalijte teplým máslem a proházejte jej tak, aby byl všechen obalený máslem a bylinkami. Pečte v troubě při 200 stupních Celsia dozlatova (asi 5 minut).
04.
Do talíře dejte pár upečených krutonů, zalijte je vývarem, přidejte nasekanou petrželku a nastrouhaný sýr. Kdo chce, může si přidat pro větší sílu ještě stroužek čerstvého česneku.
Recept pochází z kuchařky Martina Škody: Škoda nevařit – Kuchařka plná hudby; Smart Press, Praha 2012.