Článek
Tuřín z naší kuchyně už skoro vymizel, ale je to škoda. Jde o zdravou zeleninu, která má výtečnou krémovou chuť, a nejen polévkám dodá na zdraví. Zkuste tuřín zařadit do jídelníčku a obohaťte svůj život o lahodnou surovinu a také o notnou dávku vitaminů a minerálů.
Postup
01.
Nejprve si připravte všechny suroviny. Brambory, tuřín, cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte na drobné kousky.
02.
V hrnci rozehřejte máslo a olivový olej. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a osmahněte dozlatova.
03.
Vložte brambory a tuřín a promíchejte. Přidejte sušený tymián, sůl a pepř podle chuti. Smažte na středním stupni asi 5 minut, občas zamíchejte.
04.
Zalijte zeleninovým vývarem a polévku přiveďte zpět k varu. Poté snižte teplotu na minimum, hrnec přikryjte pokličkou a vařte asi 20–25 minut, dokud nejsou brambory a tuřín měkké.
05.
Když je zelenina uvařená, polévku rozmixujte do hladkého krému, poté přilijte smetanu. Dále už nevařte, jen prohřejte.
06.
Polévku podávejte horkou, ozdobenou nasekanými čerstvými bylinkami. Můžete k ní servírovat čerstvý domácí chléb nebo topinku.