Článek
Z těsta můžete zaplést pletýnky, vytvarovat rohlíky nebo jednoduché bulky. Tvar je jen na vás a na chuti to nic nezmění.
Postup
01.
Rozdrobené čerstvé droždí utřete v zadělávací míse s krupicovým cukrem, vznikne řídká kašička. K ní nalijte podmáslí v pokojové teplotě, přidejte hladkou mouku, sůl a změklé sádlo. Důkladně promíchejte a zadělejte těsto.
02.
Těsto nyní lehce posypte hladkou moukou a nechte na teplém místě vykynout asi 70 minut.
03.
Po vykynutí těsta ho přendejte na vál a rozdělte na 10 dílů. Z nich zapleťte pletýnky. Takto připravené pečivo umístěte na plech s pečicím papírem a nechte ještě asi 20-30 minut kynout.
04.
Mezitím si předehřejte troubu na 190 °C a na její dno dejte např. litinový hrnec nebo zapékací misku s vodou, aby se v troubě vytvořila pára. Před pečením těsto pomašlujte rozšlehaným vejcem a posypte dle chuti mákem nebo kmínem s hrubou solí. Pečte asi 20 minut do zlatova. Hotové pečivo nechte vychladnout na drátěné mřížce.