Hlavní obsah
3,7
(46)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Jednodušší, než se zdá! Toto domácí pečivo hravě zvládnete a budete potřebovat jen pár běžných surovin. Použitím podmáslí při přípravě těsta si zajistíte, že bude pečivo dokonale kypré a vláčné.

1 hod., 30 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
10 kusů
Na pletýnky
  • 400 g hladké mouky
  • 15 g čerstvého droždí
  • 1 lžička cukru krupice
  • 250 ml podmáslí
  • 1 lžička soli
  • 1 vrchovatá lžíce sádla
  • 1 ks vejce na potření
Na posypání
  • 1 lžička nemletého máku
  • 1 lžička kmínu
  • 1/2 lžičky hrubé soli
Článek

Z těsta můžete zaplést pletýnky, vytvarovat rohlíky nebo jednoduché bulky. Tvar je jen na vás a na chuti to nic nezmění.

Postup

01.

Rozdrobené čerstvé droždí utřete v zadělávací míse s krupicovým cukrem, vznikne řídká kašička. K ní nalijte podmáslí v pokojové teplotě, přidejte hladkou mouku, sůl a změklé sádlo. Důkladně promíchejte a zadělejte těsto.

02.

Těsto nyní lehce posypte hladkou moukou a nechte na teplém místě vykynout asi 70 minut.

03.

Po vykynutí těsta ho přendejte na vál a rozdělte na 10 dílů. Z nich zapleťte pletýnky. Takto připravené pečivo umístěte na plech s pečicím papírem a nechte ještě asi 20-30 minut kynout.

04.

Mezitím si předehřejte troubu na 190 °C a na její dno dejte např. litinový hrnec nebo zapékací misku s vodou, aby se v troubě vytvořila pára. Před pečením těsto pomašlujte rozšlehaným vejcem a posypte dle chuti mákem nebo kmínem s hrubou solí. Pečte asi 20 minut do zlatova. Hotové pečivo nechte vychladnout na drátěné mřížce.

Energetická hodnota celkem pro 1 kus
Energie788,06 kJ
Bílkoviny6,11 g
Tuky4,28 g
Sacharidy30,47 g
Sůl0,96 g
SAFA1,63 g
Vláknina1,42 g
Cukry1,84 g

Načítám