Hlavní obsah
3,9
(11)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

To, že spolu chutnají slanina a sýr (třeba v toustu) naprosto skvěle, a k tomu orosená sklenice piva, to všichni víme! Ale dohromady v polévce? Přiznáme se, že jsme byli trochu skeptičtí... Nicméně, výsledek nás velmi mile překvapil. Chutě všech ingrediencí se skvěle doplňují, i když jsme oproti originálnímu receptu ubrali množství sýra.

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 100 g slaniny
  • 1 ks malé cibule
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 1 lžička másla
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 750 ml kuřecího vývaru
  • 200 ml světlého piva
  • 150 ml 30% smetany ke šlehání
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1/2 lžičky kajenského pepře
  • 200 g čedaru
  • 2 špetky soli
  • 1/2 lžičky hrubě mletý pepř
  • 1 hrnek krutonů
Článek

Do polévky můžete přidat i pikantní papričku jalapeño. Pokud chcete polévku ještě krémovější, přidejte větší množství sýru.

Postup

01.

Slaninu nakrájejte na kostičky a zvolna ji orestujte ve větším hrnci, aby zezlátla. Pak ji z hrnce vyndejte a na výpeku asi 5 minut zvolna restujte nasekanou cibuli a řapíkatý celer.

02.

Když začnou lehce zlátnout, přidejte máslo a na plátky nasekaný česnek. Restujte ještě asi dvě minuty a pak do základu zamíchejte hladkou mouku. Do hrnce nyní nalijte kuřecí vývar, prošlehejte ruční metlou, přilijte pivo a vařte cca 10 minut.

03.

Polévku dochuťte solí, kajenským pepřem (chilli) a dijonskou hořčicí a zjemněte smetanou. Znovu provařte a nakonec do horké (ne už vroucí) polévky dejte rozpustit nastrouhaný sýr čedar.

04.

Do polévky vraťte orestovanou slaninu a dochuťte čerstvě mletým pepřem. Servírujte ji horkou, s nasekanou jarní cibulkou a krutony.

Načítám