Hlavní obsah
4,8
(4)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Další z mnoha variant oblíbených placek. Připravují se z čerstvě uvařených brambor, do těsta se přidává máslo a pak se z něj vykrajují pískorky. Jsou výborné teplé i studené, nasladko, naslano – anebo jen tak.

10 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
15 kusů
Na placky
  • 500 g moučných brambor
  • 1 ks vejce
  • 30 g másla
  • 170 g hladké mouky
  • 1 špetka soli
  • 60 g tuku na smažení
  • 2 hrsti hladké mouky na podsypávání
K podávání
  • 4 lžíce švestkových povidel
  • 1 lžíce tuzemského rumu
  • 150 g zakysané smetany
Článek

Pískorky můžete podávat teplé či studené... A třeba i naslano se smaženou cibulkou a trhaným uzeným masem či se smaženou slaninou, nebo prostě jen tak samotné. Jsou moc dobré i tak.

Postup

01.

Moučné brambory (typ C) uvařte ve slupce doměkka. Pak je slijte a nechte trochu zchladnout. Ještě teplé brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle (případně použijte pákové mačkadlo na brambory). Takto je nechte ještě trochu zchladnout.

02.

Do rozmačkaných prochladlých brambor rukama zapracujte měkké máslo a poté vmíchejte hladkou mouku a vejce. Vznikne pružné těsto.

03.

Hotové těsto vyválejte na pomoučeném válu na plát vysoký asi jeden centimetr. Kulatým vykrajovátkem (nebo třeba skleničkou či hrnkem) o průměru 8 cm vykrajujte placičky a osmažte je na pánvi.

Tip: Jako tuk na smažení lze použít sádlo, přepuštěné máslo nebo olej.

04.

Hotové pískorky podávejte s hustou zakysanou smetanou a povidly rozmíchanými s kapkou rumu.

Konzumní brambory a varné typy

Konzumní brambory, tedy vhodné k přípravě pokrmů, se dělí do několika typů. Liší se konzistencí, moučnatostí a strukturou, což přímo ovlivňuje, k čemu se v kuchyni nejlépe hodí. Pokud brambory kupujete, měli byste dostat informaci, do jakého varného typu patří. Na obalech se značí barevnými proužky. (U raných brambor se varné typy neuvádějí.)

  • A, AB (BA): odrůdy s velmi pevnou dužninou, nerozvářivou, slabě moučnatou a lojovitou; jsou vhodné pro přípravu bramborových salátů, jako příloha, ke smažení a zapékání; značí se zelenou barvou.
  • B, BC: odrůdy se středně pevnou, až kyprou dužninou, slabě až středně moučnaté; jsou vhodné jako příloha, do bramborových polévek a do těst a na kaše; značí se červenou barvou.
  • C (CB): odrůdy s kyprou, silně moučnatou dužninou; jsou vhodné pro přípravu těst a bramborových kaší; značí se modrou barvou.
Energetická hodnota celkem pro 1 kus
Energie694,26 kJ
Bílkoviny3,28 g
Tuky7,81 g
Sacharidy20,27 g
Sůl0,09 g
SAFA2,3 g
Vláknina1,13 g
Cukry3,71 g

Načítám