Článek
Pískorky můžete podávat teplé či studené... A třeba i naslano se smaženou cibulkou a trhaným uzeným masem či se smaženou slaninou, nebo prostě jen tak samotné. Jsou moc dobré i tak.
Postup
01.
Moučné brambory (typ C) uvařte ve slupce doměkka. Pak je slijte a nechte trochu zchladnout. Ještě teplé brambory oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle (případně použijte pákové mačkadlo na brambory). Takto je nechte ještě trochu zchladnout.
02.
Do rozmačkaných prochladlých brambor rukama zapracujte měkké máslo a poté vmíchejte hladkou mouku a vejce. Vznikne pružné těsto.
03.
Hotové těsto vyválejte na pomoučeném válu na plát vysoký asi jeden centimetr. Kulatým vykrajovátkem (nebo třeba skleničkou či hrnkem) o průměru 8 cm vykrajujte placičky a osmažte je na pánvi.
Tip: Jako tuk na smažení lze použít sádlo, přepuštěné máslo nebo olej.
04.
Hotové pískorky podávejte s hustou zakysanou smetanou a povidly rozmíchanými s kapkou rumu.
Konzumní brambory a varné typy
Konzumní brambory, tedy vhodné k přípravě pokrmů, se dělí do několika typů. Liší se konzistencí, moučnatostí a strukturou, což přímo ovlivňuje, k čemu se v kuchyni nejlépe hodí. Pokud brambory kupujete, měli byste dostat informaci, do jakého varného typu patří. Na obalech se značí barevnými proužky. (U raných brambor se varné typy neuvádějí.)
- A, AB (BA): odrůdy s velmi pevnou dužninou, nerozvářivou, slabě moučnatou a lojovitou; jsou vhodné pro přípravu bramborových salátů, jako příloha, ke smažení a zapékání; značí se zelenou barvou.
- B, BC: odrůdy se středně pevnou, až kyprou dužninou, slabě až středně moučnaté; jsou vhodné jako příloha, do bramborových polévek a do těst a na kaše; značí se červenou barvou.
- C (CB): odrůdy s kyprou, silně moučnatou dužninou; jsou vhodné pro přípravu těst a bramborových kaší; značí se modrou barvou.