Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Kouzlo tohoto receptu tkví v závěrečném spaření ještě horkých buchtiček teplým mlékem. V těstě jsou brambory, dodají mu dokonalou vláčnost, a navrch s mákem a povidly tvoří dokonalou lahůdku, to nám věřte!

1 hod., 30 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
18 kusů
na těsto
  • 300 g hladké mouky
  • 20 g čerstvého droždí
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 125 g vařených brambor ve slupce
  • 2 ks žloutků
  • 125 ml mléka
  • 50 g sádla
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce másla na vymazání
k dokončení
  • 150 ml horkého mléka
  • 3 lžíce povidel
  • 2 lžíce tuzemského rumu
  • 3 lžíce mletého máku
  • 2 lžíce cukru moučka
Článek

Peciválky se zejména v oblasti Polabí plní mákem a podávají s řepným sirobem. který je chuťově podobný javorovému sirupu.

Postup

01.

Omyté, ale neoloupané brambory dejte vařit ve vodě doměkka. Když jsou hotové, nechte je zcela zchladnout a oloupejte je.

02.

Čerstvé droždí rozdrobte do misky s vlažným mlékem a přidejte cukr. Nechte vzejít kvásek, bude to trvat cca 10-15 minut.

03.

Do zadělávací mísy odvažte hladkou mouku, přidejte špetku soli, žloutky, rozpuštěné sádlo, aktivní kvásek a nastrouhané uvařené brambory. Zadělejte těsto a to nechte asi hodinu vykynout. Po půl hodině ho promněte a nechte znovu nakynout.

04.

Vykynuté těsto rozdělte na 18 stejných dílů. Z každého vytvarujte kuličku a vyskládejte je do vymazaného pekáče. Buchtičky dejte péct do předehřáté trouby na 190 °C dozlatova. Před koncem pečení ohřejte mléko. Ještě horké buchtičky v pekáči horkým mlékem polijte a zbytek slijte.

05.

Spařené buchtičky vyndejte na drátěnou mřížku a každou potřete povidly smíchanými s rumem a posypte směsí máku a cukru.

Energetická hodnota celkem - 18 kusů
Energie10 815,17 kJ
Bílkoviny59,63 g
Tuky89,66 g
Sacharidy373,45 g
Sůl1,39 g
SAFA33,62 g
Vláknina20,09 g
Cukry122,28 g

Načítám