Hlavní obsah
4,1
(7)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Kouzlo tohoto receptu tkví v závěrečném spaření ještě horkých buchtiček teplým mlékem. V těstě jsou brambory a sádlo, dodají mu dokonalou vláčnost, a navrch s mákem a povidly tvoří dokonalou lahůdku.

1 hod., 30 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
18 kusů
na těsto
  • 300 g hladké mouky
  • 20 g čerstvého droždí
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 125 g vařených brambor ve slupce
  • 2 ks žloutků
  • 125 ml mléka
  • 50 g sádla
  • 1 špetka soli
  • 1 lžíce másla na vymazání
k dokončení
  • 150 ml horkého mléka
  • 3 lžíce povidel
  • 2 lžíce tuzemského rumu
  • 3 lžíce mletého máku
  • 2 lžíce cukru moučka
Článek

Peciválky se zejména v oblasti Polabí plní mákem a podávají s řepným sirobem, který je chuťově podobný javorovému sirupu.

Postup

01.

Omyté, ale neoloupané brambory dejte vařit ve vodě doměkka. Když jsou hotové, nechte je zcela zchladnout a oloupejte je.

02.

Čerstvé droždí rozdrobte do misky s vlažným mlékem a přidejte cukr. Nechte vzejít kvásek, bude to trvat asi 10–15 minut.

03.

Do zadělávací mísy odvažte hladkou mouku, přidejte špetku soli, žloutky, rozpuštěné sádlo, vzešlý kvásek a nastrouhané uvařené brambory. Zadělejte těsto a nechte ho asi hodinu vykynout. Po půlhodině ho promněte a nechte znovu nakynout.

04.

Vykynuté těsto rozdělte na 18 stejných dílů. Z každého vytvarujte kuličku a vyskládejte je do vymazaného pekáče. Buchtičky dejte péct do předehřáté trouby na 190 °C dozlatova. Před koncem pečení ohřejte mléko. Ještě horké buchtičky v pekáči polijte horkým mlékem a zbytek slijte, aby se nerozmočily.

05.

Spařené buchtičky vyndejte na drátěnou mřížku a každou potřete povidly smíchanými s rumem a posypejte směsí máku a cukru.

Energetická hodnota celkem pro 1 kus
Energie600,84 kJ
Bílkoviny3,31 g
Tuky4,98 g
Sacharidy20,75 g
Sůl0,08 g
SAFA1,87 g
Vláknina1,12 g
Cukry6,79 g

Načítám