Článek
Peciválky se zejména v oblasti Polabí plní mákem a podávají s řepným sirobem, který je chuťově podobný javorovému sirupu.
Postup
01.
Omyté, ale neoloupané brambory dejte vařit ve vodě doměkka. Když jsou hotové, nechte je zcela zchladnout a oloupejte je.
02.
Čerstvé droždí rozdrobte do misky s vlažným mlékem a přidejte cukr. Nechte vzejít kvásek, bude to trvat asi 10–15 minut.
03.
Do zadělávací mísy odvažte hladkou mouku, přidejte špetku soli, žloutky, rozpuštěné sádlo, vzešlý kvásek a nastrouhané uvařené brambory. Zadělejte těsto a nechte ho asi hodinu vykynout. Po půlhodině ho promněte a nechte znovu nakynout.
04.
Vykynuté těsto rozdělte na 18 stejných dílů. Z každého vytvarujte kuličku a vyskládejte je do vymazaného pekáče. Buchtičky dejte péct do předehřáté trouby na 190 °C dozlatova. Před koncem pečení ohřejte mléko. Ještě horké buchtičky v pekáči polijte horkým mlékem a zbytek slijte, aby se nerozmočily.
05.
Spařené buchtičky vyndejte na drátěnou mřížku a každou potřete povidly smíchanými s rumem a posypejte směsí máku a cukru.