Hlavní obsah
3,5
(15)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Efektní a hlavně chuťově skvělý recept na tento dezert Pavlova možná vypadá složitě, ale ve skutečnosti na něm nelze nic moc zkazit. Navíc tento způsob servírování na velkém talíři přímo vybízí ke sdílení!

20 min.
Příprava
1 hod., 10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
na sněhovou pusinku
  • 2 ks bílků
  • 1 špetka soli
  • 120 g cukru krupice
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • 1 lžička jablečného octa
na dokončení
  • 1 kelímek 40% smetany ke šlehání
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • 1 ks manga
  • 2 ks mučenky
  • 2 hrsti borůvek
  • 1 snítka čerstvé máty
Článek

Bílkové pusinky v této variantě nebudete skládat na sebe, ale vedle sebe. A protože jsou v kombinaci se šlehačkou velmi sladké, je vhodné použít i nějakou kyselou ingredienci, v našem případě mučenku (passion fruit), která se ideálně hodí k mangu a borůvkám.

Postup

01.

Vaječné bílky nejprve se špetkou soli vyšlehejte v tuhý sníh. Poté do něj postupně zašlehejte cukr krupici tak, aby se každá dávka cukru vždy téměř rozpustila. Nakonec do sněhu krátce zašlehejte škrob a ocet.

02.

Troubu předehřejte na 150 °C. Na plech položte pečicí papír. Velkou lžící přendejte tuhý lesklý sníh na papír a vytvořte tři sněhové pusinky. Plech ihned přesuňte do trouby a snižte teplotu na 110 °C. Pusinky sušte asi 70 minut.

03.

V průběhu pečení občas otevřete dvířka trouby, aby se odvětrala pára a pusinky nepopraskaly. Kdyby začaly hnědnout, snižte teplotu. Po upečení je nechte zcela zchladnout v otevřené troubě.

04.

Připravte si servírovací talíř a pusinky na něj položte, můžete je i přelomit.

05.

Mezitím vyšlehejte smetanu ke šlehání s vanilkovým cukrem. Tuhou šlehačkou ozdobte vychladlé pusinky a přidejte čerstvé ovoce: mango, borůvky a semínka mučenky. Doplňte čerstvou mátou.

Načítám