Hlavní obsah
3,6
(73)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Pro všechny, kdo neradi stojí nad pánví a smaží nekonečné množství palačinek! Vyzkoušejte palačinkové těsto upéct na plechu v troubě. Připomíná palačinku Dutch baby a dá se připravit na mnoho způsobů.

10 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech
  • 500 ml mléka
  • 3 ks vejce
  • 240 g hladké mouky
  • 1 špetka soli
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžíce ghí
  • 2 ks jablek
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 2 lžíce skořicového cukru
Článek

Tuto nadýchanou palačinku můžete upéct i s jiným ovocem. Ale klidně i bez ovoce a následně ji namazat marmeládou nebo domácí nutellou.

Postup

01.

Nejprve si nakrájejte omytá jablka na osminky. Pokapejte je citronovou šťávou a obalte ve skořicovém cukru.

02.

Těsto jednoduše připravte rozšleháním vajec v mléce se špetkou soli. Do této směsi přes síto nasypte hladkou mouku s jedlou sodou a moučkovým cukrem. Ruční metlou zamíchejte, aby vznikla hladká tekutina.

03.

Na plech dejte 1 lžíci přepuštěného másla (ghí) a dejte ho do vyhřáté trouby rozpustit (stačí minutka). Když je tekuté, pomocí mašlovačky jej rozmažte po celém dně plechu.

04.

Na tuk vylijte těsto a do těsta poklaďte osminky jablíček obalené ve skořicovém cukru.

05.

Palačinku dejte péct na 200 °C a během pečení neotvírejte dvířka trouby. Palačinka vytvoří dokonalé „vlnobití“. Když je povrch palačinky hnědý, vyndejte ji, nakrájejte a posypte moučkovým cukrem.

Energetická hodnota celkem - 1 plech
Energie6 821,32 kJ
Bílkoviny62,15 g
Tuky38,93 g
Sacharidy248,5 g
Sůl2 g
SAFA19,66 g
Vláknina11,5 g
Cukry74,23 g

Načítám