Hlavní obsah
3,3
(4)
Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Rajčatová omáčka je základ skoro každé dobré pizzy – přesto je často podceňována. Správná omáčka totiž dokáže zvýraznit chuť těsta a surovin a přivést vás zpátky do italských ulic plných vůní bylinek a zahrad obsypaných čerstvými rajčaty.

10 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 skleničky
  • 1 kg rajčat
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 ks cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • 1 hrst čerstvé bazalky
  • 2 lžičky cukru
  • 1 lžička soli a pepře
Článek

Omáčka nemusí sloužit jen na pizzu, ale využijete ji i jako základ na těstoviny nebo různé zapékané pokrmy. Pokud máte raději kečup, i ten si můžete snadno vyrobit.

Postup

01.

Rajčata nejprve spařte vařící vodou, oloupejte slupky a nakrájejte na menší kousky.

Tip: Chcete použít konzervovaná rajčata? Jednoduše je rozmačkejte vidličkou nebo rukama. Kdybyste se trápili poměrem, tak na 1 kg čerstvých rajčat vám vystačí 800 g loupaných z konzervy.

02.

Na středním plameni rozehřejte v hluboké pánvi olivový olej a přidejte jemně nasekanou cibuli. Nechte ji restovat, dokud nezačne zlátnout. Poté přidejte na plátky nakrájený česnek a restujte další minutu.

03.

Přisypejte nakrájená rajčata, promíchejte a přidejte sušené oregano, snítku rozmarýnu, cukr, sůl a pepř podle chuti. Omáčku přiveďte k varu, poté snižte teplotu a nechte probublávat asi 45 minut. Občas promíchejte.

04.

Ke konci vaření vsypejte čerstvou nasekanou bazalku a případně ještě dosolte a dopepřete. Je-li omáčka příliš hustá, můžete přidat trochu vody, a jestli preferujete hladší texturu, vše rozmixujte ponorným mixérem.

Omáčku můžete uchovávat v lednici až 5 dní nebo ji zamrazit či zavařit do sklenic. Tuto omáčku využijete třeba v receptu na rychlý cuketový pizza závin.

Načítám