Článek
Omáčka nemusí sloužit jen na pizzu, ale využijete ji i jako základ na těstoviny nebo různé zapékané pokrmy. Pokud máte raději kečup, i ten si můžete snadno vyrobit.
Postup
01.
Rajčata nejprve spařte vařící vodou, oloupejte slupky a nakrájejte na menší kousky.
Tip: Chcete použít konzervovaná rajčata? Jednoduše je rozmačkejte vidličkou nebo rukama. Kdybyste se trápili poměrem, tak na 1 kg čerstvých rajčat vám vystačí 800 g loupaných z konzervy.
02.
Na středním plameni rozehřejte v hluboké pánvi olivový olej a přidejte jemně nasekanou cibuli. Nechte ji restovat, dokud nezačne zlátnout. Poté přidejte na plátky nakrájený česnek a restujte další minutu.
03.
Přisypejte nakrájená rajčata, promíchejte a přidejte sušené oregano, snítku rozmarýnu, cukr, sůl a pepř podle chuti. Omáčku přiveďte k varu, poté snižte teplotu a nechte probublávat asi 45 minut. Občas promíchejte.
04.
Ke konci vaření vsypejte čerstvou nasekanou bazalku a případně ještě dosolte a dopepřete. Je-li omáčka příliš hustá, můžete přidat trochu vody, a jestli preferujete hladší texturu, vše rozmixujte ponorným mixérem.
Omáčku můžete uchovávat v lednici až 5 dní nebo ji zamrazit či zavařit do sklenic. Tuto omáčku využijete třeba v receptu na rychlý cuketový pizza závin.