Hlavní obsah
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Každý už někdy slyšel o vepřovém flamendrovi, ale ruku na srdce – kdo vlastně ví, co zahrnoval původní recept? Jedna věc je ale jistá: pivo v něm rozhodně nesmělo chybět! Ať už jste fanoušky klasiky nebo rádi experimentujete, tento retro kousek si získá vaši pozornost a hlavně vaše chuťové buňky. Tak hurá do kuchyně a připravte si flamendra, co má šťávu – doslova!

20 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 600 g vepřové plece
  • 2 ks cibule
  • 1/4 sklenice sterilovaných kapií
  • 200 g nakládaných žampionů
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce hořčice
    10
  • 200 ml světlého piva
    1
  • 200 ml vývaru
    9
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžička kmínu
  • 2 špetky soli
  • 1 špetka pepře
  • 2 lžíce oleje
Obsažené alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Chcete přidat flamendrovi ještě větší šmrnc? Zkuste do omáčky přidat lžíci worcesterové omáčky nebo trochu uzené papriky.

Postup

01.

Vepřové maso nakrájejte na kostky o velikosti přibližně 2 cm. V pánvi rozehřejte olej a maso ze všech stran zprudka opečte, aby se zatáhlo. Jakmile bude hezky zlatavé, vyjměte ho z pánve a dejte stranou.

02.

Na stejné pánvi osmahněte nakrájenou cibuli, přidejte pokrájené papriky, žampiony a krátce poduste. Vmíchejte rajčatový protlak a hořčici, nechte minutku rozvonět.

03.

K zelenině přidejte zpět maso, zasypte mletou paprikou, kmínem, osolte a opepřete. Vše zalijte pivem a vývarem, dobře promíchejte a nechte na mírném ohni dusit asi 30–35 minut, dokud maso nezměkne a omáčka nezhoustne.

04.

Vepřový flamendr podávejte horký s křupavými pečenými bramborami, pečivem nebo s dušenou rýží.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie1 622,6 kJ
Bílkoviny31,32 g
Tuky22,88 g
Sacharidy13,32 g
Sůl1,33 g
SAFA7,73 g
Vláknina3,09 g
Cukry5,34 g

Načítám