Hlavní obsah
3,7
(7)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Každý už někdy slyšel o vepřovém flamendrovi, ale ruku na srdce – kdo vlastně ví, co zahrnoval původní recept? Jedna věc je ale jistá: pivo v něm rozhodně nesmělo chybět! Ať už jste fanoušky klasiky nebo rádi experimentujete, tento retro kousek si získá vaši pozornost a hlavně vaše chuťové buňky. Tak hurá do kuchyně a připravte si flamendra, co má šťávu – doslova!

20 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 600 g vepřové plece
  • 2 ks cibule
  • 1/4 sklenice sterilovaných kapií
  • 200 g žampionů nakládaných
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce hořčice
  • 200 ml světlého piva
  • 200 ml vývaru
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžička kmínu
  • 2 špetky soli
  • 1 špetka pepře
  • 2 lžíce oleje
Článek

Chcete přidat flamendrovi ještě větší šmrnc? Zkuste do omáčky přidat lžíci worcesterové omáčky nebo trochu uzené papriky.

Postup

01.

Vepřové maso nakrájejte na kostky o velikosti přibližně 2 cm. V pánvi rozehřejte olej a maso ze všech stran zprudka opečte, aby se zatáhlo. Jakmile bude hezky zlatavé, vyjměte ho z pánve a dejte stranou.

02.

Na stejné pánvi osmahněte nakrájenou cibuli, přidejte pokrájené papriky, žampiony a krátce poduste. Vmíchejte rajčatový protlak a hořčici, nechte minutku rozvonět.

03.

K zelenině přidejte zpět maso, zasypte mletou paprikou, kmínem, osolte a opepřete. Vše zalijte pivem a vývarem, dobře promíchejte a nechte na mírném ohni dusit asi 30–35 minut, dokud maso nezměkne a omáčka nezhoustne.

04.

Vepřový flamendr podávejte horký s křupavými pečenými bramborami, pečivem nebo s dušenou rýží.

Energetická hodnota celkem - 4 porce
Energie6 447,56 kJ
Bílkoviny125 g
Tuky91,38 g
Sacharidy51,27 g
Sůl5,31 g
SAFA30,9 g
Vláknina11,84 g
Cukry20,2 g

Načítám