Hlavní obsah
5,0
(4)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Když se ve vzpomínkách vrátíte do školní nebo školkové jídelny, klasická játrovka se vám zajisté dřív nebo později vybaví. Z kuřecích jater je jídlo raz dva hotové a jako přílohu můžete podávat tradičně rýži, ale my máme játrovou omáčku raději s bramborovou kaší.

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 porce
  • 1 ks cibule
  • 100 g anglické slaniny v celku
  • 500 g kuřecích jater
  • 400 ml masového vývaru
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička pepře
  • 1 lžička soli
Článek

Recept můžete připravit i s vepřovými nebo hovězími játry, jen bude potřeba je vařit delší dobu.

Postup

01.

Kuřecí játra očistěte, nakrájejte a obalte v hladké mouce. Cibuli nasekejte najemno a slaninu na malé kostičky. Ve velké pánvi orestujte kostičky slaniny společně s cibulí. Když začnou zlátnout, přidejte játra a zprudka je orestujte.

02.

Přidejte kmín a čerstvě mletý pepř. Vše zalijte vývarem a vařte cca 10-15 minut. Když jsou játra měkká, asi polovinu z nich vyndejte na talíř a zbytek obsahu pánve rozmixujte tyčovým mixérem. Omáčku dosolte.

03.

Nerozmixované kousky jater vraťte do omáčky a provařte ještě asi 5 minut. Játrovou omáčku servírujte s bramborovou kaší nebo dušenou rýží.

Víty, jak na nejlepší bramborovou kaši? Zkuste ji podle našeho receptu.

Energetická hodnota celkem - 3 porce
Energie4 847 kJ
Bílkoviny113,12 g
Tuky62,49 g
Sacharidy28,6 g
Sůl10,32 g
SAFA27,6 g
Vláknina2,91 g
Cukry5,61 g

Načítám