Hlavní obsah
4,3
(3)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Minimum práce, maximální chuť – ideální recept, když chcete něco skvělého bez velkého úsilí. Tuhle výbornou omáčku můžete jednoduše udělat i bez masa, hodí se k těstovinám a třeba také na gnocchi.

20 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 4 ks červené papriky
  • 3 stroužky česneku
  • 2 ks šalotky
  • 80 g másla
  • 200 ml vývaru
  • 150 g krůtího masa
  • 1 špetka soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 balení těstovin
  • 1 lžíce soli do vody na vaření
  • 10 lístků bazalky
  • 4 lžíce parmazánu
Článek

Patříte mezi kuchaře, kteří občas něco připálí? Pak máte vyhráno! U pečených paprik se to dokonce vyžaduje. Díky tomu dostanou tu pravou nasládlou chuť. A jestli nemáte náladu na maso, jednoduše ho z receptu vynechejte, i tak si připravíte vydatný pokrm. Anebo můžete přidat tofu. Příznivci vegetariánství pak samozřejmě místo másla použijí vhodný tuk.

Postup

01.

Troubu předehřejte na 220 °C. Šalotky a česnek oloupejte, šalotky podélně rozkrojte na čtvrtiny a dejte je společně s česnekem do mísy. Přidejte snítku tymiánu, rozmarýn, sůl, pepř a celé papriky. Vše zakápněte lžící olivového oleje a promíchejte. Zeleninu i s bylinkami vysypejte na plech a pečte asi 30–40 minut a občas promíchejte. Když se na paprikách objeví černé puchýře, máte hotovo.

Tip: Do trouby se občas podívejte, a pokud šalotka začne černat, ihned ji vyndejte, aby pak omáčka nebyla hořká.

02.

Ještě horké pečené papriky vložte do sáčku, uzavřete a nechte zapařit. Poté je oloupejte a zbavte nejedlých částí. Než papriky vychladnou, opečte na zbylém oleji na nudličky nakrájené krůtí maso ochucené solí a pepřem.

03.

Těstoviny uvařte v osolené vodě podle návodu na obale. Video: Jak správně uvařit těstoviny?

04.

Do mixéru dejte očištěné papriky, opečené šalotky a česnek, podle chuti sůl a pepř, rozpuštěné máslo a vývar. Vše rozmixujte dohladka.

05.

Uvařené těstoviny promíchejte s masem, paprikovou omáčkou a servírujte posypané parmazánem a lístky bazalky.

Energetická hodnota celkem - 2 porce
Energie9 910,14 kJ
Bílkoviny75,73 g
Tuky120,68 g
Sacharidy247,39 g
Sůl22,76 g
SAFA47,95 g
Vláknina23,89 g
Cukry47,86 g

Načítám