Článek
Patříte mezi kuchaře, kteří občas něco připálí? Pak máte vyhráno! U pečených paprik se to dokonce vyžaduje. Díky tomu dostanou tu pravou nasládlou chuť. A jestli nemáte náladu na maso, jednoduše ho z receptu vynechejte, i tak si připravíte vydatný pokrm. Anebo můžete přidat tofu. Příznivci vegetariánství pak samozřejmě místo másla použijí vhodný tuk.
Postup
01.
Troubu předehřejte na 220 °C. Šalotky a česnek oloupejte, šalotky podélně rozkrojte na čtvrtiny a dejte je společně s česnekem do mísy. Přidejte snítku tymiánu, rozmarýn, sůl, pepř a celé papriky. Vše zakápněte lžící olivového oleje a promíchejte. Zeleninu i s bylinkami vysypejte na plech a pečte asi 30–40 minut a občas promíchejte. Když se na paprikách objeví černé puchýře, máte hotovo.
Tip: Do trouby se občas podívejte, a pokud šalotka začne černat, ihned ji vyndejte, aby pak omáčka nebyla hořká.
02.
Ještě horké pečené papriky vložte do sáčku, uzavřete a nechte zapařit. Poté je oloupejte a zbavte nejedlých částí. Než papriky vychladnou, opečte na zbylém oleji na nudličky nakrájené krůtí maso ochucené solí a pepřem.
03.
Těstoviny uvařte v osolené vodě podle návodu na obale. Video: Jak správně uvařit těstoviny?
04.
Do mixéru dejte očištěné papriky, opečené šalotky a česnek, podle chuti sůl a pepř, rozpuštěné máslo a vývar. Vše rozmixujte dohladka.
05.
Uvařené těstoviny promíchejte s masem, paprikovou omáčkou a servírujte posypané parmazánem a lístky bazalky.
Pečené papriky jsou oblíbená surovina. Zkuste recept na ajvar z pečených paprik a lilků anebo recept na nakládané pečené papriky v oleji.