Hlavní obsah
3,4
(14)
Foto: Restaurace Lokál

Foto: Restaurace Lokál

S koprem je to stejné jako s koriandrem – buď ho milujete, nebo ho nemůžete ani cítit. Ti, kdo patří do první skupiny, oceňují jeho všestranné využití v kuchyni. Hodí se jako ozdoba chlebíčků, do salátu a chybět nesmí ani v kulajdě. V koprové omáčce, jednom z pokladů české kuchyně, pak tvoří hlavní složku. Vyzkoušejte recept šéfkuchaře řetězce restaurací Lokál, které se specializují na klasickou českou kuchyni v co nejvyšší kvalitě.

30 min.
Příprava
3 hod., 30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 4 l vody
  • 4 kuličky nového koření
  • 4 kuličky celého černého pepře
  • 1 ks bobkového listu
  • 400 g hovězího krku
  • 25 g čerstvého kopru
  • 20 g soli
  • 125 g másla
  • 125 g hladké mouky
  • 200 ml plnotučného mléka
  • 100 g cukru krupice
  • 20 ml octa
  • 100 ml smetany na vaření 33%
Článek

Koprová omáčka je klasika české kuchyně, která si našla své místo v srdcích mnoha gurmánů. Její jemná, krémová chuť s výraznou vůní čerstvého kopru je ideální pro kombinaci s vařeným hovězím masem nebo vajíčkem a bramborem. Anebo s obojím! Pokud ale chcete přece jen koprovku s knedlíkem, vsaďte na nejlepší, a to je kynutý. Jak na tu nejlepší tradiční omáčku podle kuchařů z vyhlášeného řetězce českých restaurací?

Postup

01.

Do hrnce nalijte vodu, vsypte nové koření, pepř a bobkový list a přiveďte k varu. Než začne voda vřít, zbavte maso přebytečného loje a šlach. Kopr očistěte, otrhejte ze stonků listy a uložte je do lednice pod mokrou papírovou utěrku. Vroucí vodu osolte a vložte do ní připravené maso a stonky kopru. Vařte na mírném stupni, dokud maso nezměkne (zhruba 2,5–3 hodiny).

02.

V mezičase si připravte jíšku – v rendlíku rozehřejte máslo, vsypte do něj mouku a na středním stupni zarestujte dozlatova. Poté odstavte a nechte zchladnout.

03.

Jakmile je maso měkké, vyndejte ho z hrnce. Ke vzniklému vývaru přilijte mléko a opět přiveďte k varu. Postupně vmíchejte máslovou jíšku, aby omáčka získala hustší konzistenci. Přisypte cukr, přilijte ocet, případně dosolte podle chuti a nechte 10 minut probublávat.

04.

Pak omáčku sceďte přes jemné sítko a dejte znovu na plotnu. Do omáčky za stálého míchání přilijte smetanu. Jakmile začne znovu vřít, odstavte ji a nechte pět minut odležet. Pokud by vám přišla málo kyselá, přidejte trochu octa, ale nejprve ho krátce převařte v rendlíku, aby se jeho kyselostí nesrazila smetana v omáčce. Nakonec vmíchejte najemno nasekané lístky kopru. Maso nakrájejte na plátky a dejte prohřát do omáčky. Podávejte s kynutým houskovým knedlíkem nebo vařenými brambory.

Tip: Čerstvý kopr se do omáčky dává těsně před servisem a nevaříme ho – při vaření kopr rychle šedne. Takto si naopak zachová intenzivní vůni i chuť.

Přijde vám klasická koprovka moc těžký pokrm? Zkuste také dietní koprovou omáčku z cukety i pro vegany.

Načítám