Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Také milujete omáčky, ve kterých se maso jen rozpadá a i šlachovitější hovězí se promění v „dortíček“? V tom případě jste tady správně! Díky pomalému dušení a červenému vínu v omáčce si budete chtít dát tuhle lahůdku i místo dezertu.

30 min.
Příprava
2 hod., 30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 porce
  • 400 g zadního hovězího
  • 2 ks cibule
  • 500 ml červeného suchého vína
  • 2 ks mrkve
  • 100 g celeru
  • 1 ks kořenové petržele
  • 3 lžíce oleje
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce tymiánu
  • 1 list bobkového listu
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 150 ml hovězího vývaru
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Na omáčku použijte suché červené víno plné barvy a chuti. Pro zvýraznění můžete přidat i deci portského.

Postup

01.

Cibule oloupejte a nasekejte najemno. Maso očistěte a nakrájejte na větší kostky, stejně tak kořenovou zeleninu.

02.

V hrnci rozehřejte olej a opečte na něm cibuli dosklovata, poté přidejte zeleninu a zarestujte ji. Následně vložte nakrájené maso a vše opékejte, dokud se maso nezatáhne. Dále přidejte nasekaný česnek, koření, sůl, pepř a po chvíli rajský protlak. Když se vše rozvoní, vmíchejte mouku.

03.

Jako další krok vlijte červené víno a míchejte, než vše projde varem. Omáčku nařeďte vývarem, promíchejte a hrnec přikryjte poklicí. Maso nechte na mírném plamenu dusit, až bude měkké – trvá to asi dvě hodiny, ale může i déle.

04.

Hovězí na víně servírujte s bramborovou kaší.

Stále hledáte recept na nějakou omáčku? Nejlepší české omáčky: 50 tradičních i dietních receptů

Energetická hodnota celkem - 3 porce
Energie7 152,56 kJ
Bílkoviny96,06 g
Tuky68,32 g
Sacharidy167,46 g
Sůl8,9 g
SAFA15,85 g
Vláknina22,45 g
Cukry31,51 g
Související témata:
Hovězí na červeném víně
Kořenová zelenina
Pomalé dušení

Načítám