Hlavní obsah
4,3
(3)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Svěží, lehce pálivá a trochu česneková směs bylinek a koření dotáhne kus masa na talíři k naprosté dokonalosti.

10 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na salsu chimichurri budete potřebovat
  • 1 svazek listové petržele
  • 1/2 svazku čerstvého koriandru
  • 1/2 hrnku panenského olivového oleje
  • 3 lžíce červeného vinného octa
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 špetka čerstvě mletého pepře
  • 1 snítka čerstvého oregana
  • 3 stroužky česneku
  • 1 ks čerstvá chilli paprička
Na jednoduchou vepřovou panenku
  • 1 ks vepřové panenky
  • 4 lžíce oleje
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 špetka čerstvě mletého pepře
Článek

Postup

01.

Opravdu velký svazek petrželové natě omyjte a nechte oschnout, bude se vám líp krájet. Odstraňte silné stonky a pomocí ostrého nože ji nasekejte, budete potřebovat asi tři čtvrtě hrnku najemno nasekané natě. Stejně nasekejte i čerstvý koriandr, postačí necelá čtvrtina hrnku.

Tip: Odolejte pokušení ulehčit si práci kuchyňským robotem, ostré čepele rozsekají jemné bylinky na kaši a výrazně změní jejich chuť.

02.

Zelené natě nasypejte do misky, přidejte olivový olej, červený vinný ocet, sůl, pepř a oregano a promíchejte.

Tip: Červený vinný ocet dodá salse chimichurri autentickou chuť. Můžete ho nahradit citronovou šťávou nebo bílým vinným octem, bude také skvělá a sama jsem ji tak dlouho dělala. S červeným octem je ale dokonalá.

03.

Oloupejte česnek, nasekejte ho nadrobno a přidejte k bylinkám. Množství česneku dolaďte podle chuti, začněte s jedním dvěma stroužky – salsu nechte chvíli odležet, a jestli máte rádi výraznou česnekovou chuť, případně přidejte další. Nadrobno nasekejte i červenou chilli papričku a také ji přidávejte postupně, podle její síly.

04.

Salsu nechte chvíli odležet při pokojové teplotě, ochutnejte a případně dosolte a podávejte. V Jižní Americe vám ji nejčastěji nabídnou ke grilovaným hovězím steakům, sluší ale i levnější vepřové panence.

05.

Na jednoduchou vepřovou panenku rozpalte troubu na 210 °C. Maso očistěte a pomocí kuchyňského provázku svažte do úhledného kompaktního tvaru. Potřete ho ze všech stran olejem, osolte a opepřete. Rozpalte velkou nepřilnavou pánev, kterou můžete vložit do trouby, a panenku ze všech stran krátce opečte. Poté ji vložte do trouby a pečte ještě 25 minut. Po upečení nechte alespoň 15 minut dojít.

Různé domácí salsy, dipy, chutney a omáčky dokážou udělat z jednoduchého jídla opravdový zážitek. I jednoduchá domácí majonéza nadělá spoustu parády a domácí tatarka je ještě o kousek lepší. Chybu neuděláte ani s omáčkou romesco z pečených paprik.

Načítám