Článek
Postup
01.
Opravdu velký svazek petrželové natě omyjte a nechte oschnout, bude se vám líp krájet. Odstraňte silné stonky a pomocí ostrého nože ji nasekejte, budete potřebovat asi tři čtvrtě hrnku najemno nasekané natě. Stejně nasekejte i čerstvý koriandr, postačí necelá čtvrtina hrnku.
Tip: Odolejte pokušení ulehčit si práci kuchyňským robotem, ostré čepele rozsekají jemné bylinky na kaši a výrazně změní jejich chuť.
02.
Zelené natě nasypejte do misky, přidejte olivový olej, červený vinný ocet, sůl, pepř a oregano a promíchejte.
Tip: Červený vinný ocet dodá salse chimichurri autentickou chuť. Můžete ho nahradit citronovou šťávou nebo bílým vinným octem, bude také skvělá a sama jsem ji tak dlouho dělala. S červeným octem je ale dokonalá.
03.
Oloupejte česnek, nasekejte ho nadrobno a přidejte k bylinkám. Množství česneku dolaďte podle chuti, začněte s jedním dvěma stroužky – salsu nechte chvíli odležet, a jestli máte rádi výraznou česnekovou chuť, případně přidejte další. Nadrobno nasekejte i červenou chilli papričku a také ji přidávejte postupně, podle její síly.
04.
Salsu nechte chvíli odležet při pokojové teplotě, ochutnejte a případně dosolte a podávejte. V Jižní Americe vám ji nejčastěji nabídnou ke grilovaným hovězím steakům, sluší ale i levnější vepřové panence.
05.
Na jednoduchou vepřovou panenku rozpalte troubu na 210 °C. Maso očistěte a pomocí kuchyňského provázku svažte do úhledného kompaktního tvaru. Potřete ho ze všech stran olejem, osolte a opepřete. Rozpalte velkou nepřilnavou pánev, kterou můžete vložit do trouby, a panenku ze všech stran krátce opečte. Poté ji vložte do trouby a pečte ještě 25 minut. Po upečení nechte alespoň 15 minut dojít.
Různé domácí salsy, dipy, chutney a omáčky dokážou udělat z jednoduchého jídla opravdový zážitek. I jednoduchá domácí majonéza nadělá spoustu parády a domácí tatarka je ještě o kousek lepší. Chybu neuděláte ani s omáčkou romesco z pečených paprik.