Hlavní obsah
0,0
(0)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Někdo si pečivo doma peče proto, že chce mít kontrolu nad tím, co jí, někdo proto, že nestihl nakoupit, a někdo proto, že ho to prostě baví. Třetí důvod je ten nejpříjemnější a my věříme, že s naším receptem na olivový chléb bude pečení bavit i vás!

1 hod.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
15 porcí
Těsto
  • 500 g chlebové mouky
  • 1 lžička soli
  • 10 g sušeného droždí
  • 400 ml vlažné vody
  • 3 lžíce panenského olivového oleje
  • 500 g oliv černých
  • 1 hrnek semolinové mouky
Na vymazání mísy
  • 2 lžíce olivového oleje
Článek

Postup

01.

Velkou mísu vymažte trochou olivového oleje.

02.

Prosátou mouku nasypte do jiné mísy, přidejte instantní kvasnice, sůl a asi 2/3 množství vody. Těsto začněte pomalu hníst (použijte ruční šlehač s hnětacími háky nebo ještě lépe domácího robota). Když jsou suroviny propojené, přidejte i zbytek vody a nakonec i 2–3 lžíce olivového oleje. Při střední rychlosti hněťte asi 10 minut.

03.

Zatím slijte olivy, nechte je pořádně okapat, a pak je nasekejte nahrubo. Připravené olivy přidejte k těstu a propracovávejte tak dlouho, dokud do něj nebudou rovnoměrně zamísené. Nelekejte se, že je těsto příliš tekuté – má být poměrně dost řídké a lepivé!

04.

Připravené těsto vložte do čisté vymazané mísy, překryjte tukem pomazanou fólií a nechte asi hodinu kynout na teplém místě, těsto by mělo svůj objem asi ztrojnásobit.

05.

Plechy (aspoň dva) vyložte pečicím papírem a pracovní plochu posypte velkou hrstí semoliny. Těsto (stále velmi řídké a lepivé) vyndejte z mísy na pracovní desku a rozdělte na 15 stejně velkých kousků. Přitom se snažte ho co nejméně propracovávat, aby v něm zůstalo co nejvíce vzduchu!

06.

Z těch vytvarujte asi 20–25 cm dlouhé válečky, které narovnejte vedle sebe na plochy (nadbytečnou mouku na nich klidně nechte).

07.

Plechy strčte do velkých igelitových pytlů a nechte ještě asi 30 minut kynout.

08.

Troubu zatím předehřejte na 220 stupňů a následně v ní olivový chléb i upečte. Trvá to asi 15 minut. Délku předkynutí nepodceňujte, bez něj to prostě nejde!

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie849,43 kJ
Bílkoviny4,92 g
Tuky9,14 g
Sacharidy24,27 g
Sůl1,03 g
SAFA1,24 g
Vláknina2,63 g
Cukry0,57 g
Související témata:

Načítám