Článek
Postup
01.
Velkou mísu vymažte trochou olivového oleje.
02.
Prosátou mouku nasypte do jiné mísy, přidejte instantní kvasnice, sůl a asi 2/3 množství vody. Těsto začněte pomalu hníst (použijte ruční šlehač s hnětacími háky nebo ještě lépe domácího robota). Když jsou suroviny propojené, přidejte i zbytek vody a nakonec i 2–3 lžíce olivového oleje. Při střední rychlosti hněťte asi 10 minut.
03.
Zatím slijte olivy, nechte je pořádně okapat, a pak je nasekejte nahrubo. Připravené olivy přidejte k těstu a propracovávejte tak dlouho, dokud do něj nebudou rovnoměrně zamísené. Nelekejte se, že je těsto příliš tekuté – má být poměrně dost řídké a lepivé!
04.
Připravené těsto vložte do čisté vymazané mísy, překryjte tukem pomazanou fólií a nechte asi hodinu kynout na teplém místě, těsto by mělo svůj objem asi ztrojnásobit.
05.
Plechy (aspoň dva) vyložte pečicím papírem a pracovní plochu posypte velkou hrstí semoliny. Těsto (stále velmi řídké a lepivé) vyndejte z mísy na pracovní desku a rozdělte na 15 stejně velkých kousků. Přitom se snažte ho co nejméně propracovávat, aby v něm zůstalo co nejvíce vzduchu!
06.
Z těch vytvarujte asi 20–25 cm dlouhé válečky, které narovnejte vedle sebe na plochy (nadbytečnou mouku na nich klidně nechte).
07.
Plechy strčte do velkých igelitových pytlů a nechte ještě asi 30 minut kynout.
08.
Troubu zatím předehřejte na 220 stupňů a následně v ní olivový chléb i upečte. Trvá to asi 15 minut. Délku předkynutí nepodceňujte, bez něj to prostě nejde!