Článek
Čtenářský recept z minulého týdne na oříškovo-čokoládovou buchtu ze sucharů se nejen u nás v redakci, ale i u vás, našich čtenářek a čtenářů, setkal s pozitivním ohlasem. A my věříme, že vás i dnešní recept potěší.
Na 1 dortovou formu o průměru 24 cm potřebujete: 4 kakaové pudinkové prášky, 4 vejce, 200 g cukru krupice, 200 ml oleje a 1 prášek do pečiva.
Na krém si nachystejte 2 polotučné tvarohy (celkem 500 g), 2 trvanlivé šlehačky s 33% tuku (500 ml), 2 ztužovače do šlehačky a cukr podle chuti – asi 1–2 lžíce. Potřebovat budete také asi 3 lžíce marmelády (v redakci jsme dort testovali s malinovou, a byla to dobrá volba!), 2 lžíce holandského kakaa, tuk a hrubou mouku na formu.
Vajíčka rozklepněte do mísy, přidejte cukr a krátce prošlehejte ručním šlehačem. Pak postupně přidávejte všechny 4 pudinkové prášky a prášek do pečiva. Na závěr do těsta zašlehejte olej.
Formu vymažte a vysypejte a rovnoměrně do ní nalijte těsto. Pak ji vložte na 30 minut do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia, v případě horkovzdušné trouby na 170 stupňů. Těsto se během pečení hodně nafukuje, takže s ním zacházejte opatrně a test špejlí provádějte radši až na závěr pečení.
Upečený korpus nechte chvíli zchladnout a připravte si zatím krém. Šlehačku vyšlehejte s oběma ztužovači dotuha, pak k ní zašlehejte tvaroh promíchaný s trochou cukru.
Upečený korpus podélně prořízněte a spodní část namažte marmeládou a 1/3–1/2 krému. Pak dort přiklopte horní částí těsta a namažte navrch i po bocích zbytkem krému. Dort nechte asi hodinu vychladit a před podáváním jej poprašte holandským kakaem.
Máte i vy nějaký zajímavý recept, o který byste se chtěli podělit s ostatními? Pošlete mi ho na e-mail jana.ch@prozeny.cz. Nejzajímavější z nich zveřejníme a odměníme drobným dárkem.