Hlavní obsah
3,0
(20)
Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

A je to tady, dlouho očekávaná sezona švestek! Že z nich jdou dělat jenom koláče? Dnešní recept dokazuje, že švestky se skvěle hodí i k masu.

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 600 g hovězí roštěné
  • 300 g švestek
  • 100 g goudy
  • 80 g anglické slaniny
  • 2 lžíce oleje
  • 1 dl slivovice
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička jalovce
Článek

Postup

01.

Roštěnou nakrájejte na asi 1 cm vysoké plátky, jemně ji naklepejte, osolte a posypejte drceným jalovcem. Na pánvi rozpalte olej a osolenou a okořeněnou roštěnou na něm zprudka opečte, z každé strany to trvá asi 8 minut.

Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

02.

Čerstvé švestky omyjte, vypeckujte a nakrájejte na poloviny, sušené stačí jen nakrájet. V případě, že pánev můžete dát i do trouby, si ušetříte nádobí, jinak opečené roštěnky narovnejte do zapékací misky. Na maso navrstvěte nakrájené švestky, překryjte plátky anglické slaniny a posypejte nastrouhaným sýrem.

Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

03.

Připravené maso vložte do trouby vyhřáté na 190 stupňů Celsia a pečte asi 15 minut, dokud se sýr nerozpustí a nezezlátne. Maso pak polijte malým panákem kvalitní slivovice a na chvilku zapalte. Alkohol vyhoří a vám zůstane jen lahodná slivovicová chuť.

04.

Hotovou roštěnku servírujte na nahřátých talířích se šťouchanými nebo opečenými bramborami.

Energetická hodnota celkem - 4 porce
Energie9 347,64 kJ
Bílkoviny159,6 g
Tuky126,6 g
Sacharidy113,8 g
Sůl16,41 g
SAFA54,12 g
Vláknina9,02 g
Cukry30,24 g
Související témata:

Načítám