Článek
Postup
01.
Řezy se dělají ze dvou těst. Začněte ořechovým těstem, to je nejjednodušší. Všechny ingredience prostě dejte do mísy a vypracujte tuhé těsto, které drží pohromadě. Pak jej zabalte do potravinářské fólie a nechte asi 20 minut v lednici odpočívat.
02.
Mezitím si připravte piškotový plát. Troubu zapněte na 180 stupňů Celsia. K bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte z nich tuhý sníh. Pak k němu postupně zašlehejte žloutky, cukr a mouku. Hotové těsto nalijte na plech vystlaný pečicím papírem, rovnoměrně ho rozprostřete a dejte asi na 15 minut péct dozlatova.
03.
Odpočaté oříškové těsto rozdělte na dvě poloviny a z každé vyválejte na plechu pokrytém pečicím papírem placku, kterou podle potřeby zarovnejte nožem, aby se strany zbytečně netřepily a následně nerozsypávaly. Při klasické velikosti plechu do horkovzdušné trouby je tloušťka plátu asi 4 mm.
Obě placky upečte při 180 stupních dozlatova, trvá to asi 25 minut. Když máte vše upečené, nechte to chladnout a pusťte se do přípravy krému a polevy.
04.
Pudinkový prášek uvařte podle návodu na obalu jen s tím rozdílem, že místo 500 ml mléka použijte jen 400 ml, aby byl hustější. Pudink pak za častého míchání, aby se na něm neudělal škraloup, nechte vychladnout. Měkké máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem a postupně do něj zašlehejte i vlažný pudink.
05.
Poleva je nejjednodušší ze všeho: do misky dejte žloutky, cukr a rum a metličkou rozmíchejte dohladka.
06.
A teď už je tu jen velké finále: Na jeden ořechový plát namažte polovinu pudinkového krému. Pak řezy přiklopte piškotovým plátem a potřete druhou polovinou krému. Úplně navrch přijde druhý ořechový plát upečeného těsta, který ještě potřete polevou a hotové řezy uložte do lednice proležet. Nejlepší jsou druhý až třetí den, když suché těsto zvlhne krémem. Tak snad tak dlouho vydrží! :-)