Článek
Postup
01.
Květák nejdřív rozeberte na růžičky, opláchněte jej a uvařte nepřikrytý v osolené vodě. Uvařené růžičky rozšťouchejte šťouchadlem na brambory. Pokud ho nemáte po ruce, postačí kvedlačka či vařečka. Z květáku by měla zůstat jen hrubá kaše. Jestliže vám v ní zůstanou velké kousky košťálu, které nejdou rozšťouchat, vyndejte je.
02.
Ke dvěma bílkům přidejte špetku soli a vyšlehejte tuhý sníh. Díky soli bude lépe držet pohromadě a i vyšlehání bude rychlejší; případně můžete přidat také lžíci studené vody.
03.
Ke květáku přidejte žloutky, sůl a strouhanku. 100 g je jen orientační množství, takže ji přisypávejte postupně! Nakonec do mísy přijde i sníh z bílků a vše se promíchá.
04.
Na pánvi rozpalte při středním plameni olej, lžící do něj vkládejte hromádky květákového těsta a uhlaďte je na placičku. Pokud chcete mít placičky o něco vzhlednější, vytvarujte si placičky v dlaních a do rozpáleného oleje je dávejte už nachystané. Pozor ale na popálené prsty! Není potřeba je v ničem obalovat!
05.
Placičky smažte z obou stran asi 2 minuty dozlatova, otáčejí se snadno. Pokud by se přece jen ty první trochu trhaly, přimíchejte ještě trochu strouhanky. Díky sněhu z bílků zůstanou i po usmažení krásně nadýchané!
Jako příloha se skvěle hodí brambory nebo okurkový salát se zakysanou smetanou, ale klidně by tyhle placičky mohly být i skvělou přílohou k masu!