Článek
Postup
01.
Mrkve očistěte a nakrájejte na tenká kolečka. Brambory rovněž očistěte a nakrájejte na tenké plátky a připravte si všechno koření tak, abyste ho měli po ruce.
02.
Plátky masa naklepejte (v případě kuřecího masa stačí pěstí, abyste maso úplně neroztrhali) a pusťte se do vrstvení.
03.
Pekáček, ke kterému máte poklici, nejdřív vymažte kouskem másla. Na dno rozprostřete pokrájenou mrkev, lehce ji osolte a posypejte drceným kmínem a položte na ni na kousky nakrájenou asi polovinu zbylého másla. Na mrkev přijdou plátky masa, které osolte, opepřete, posypte kmínem a nakonec i zázvorem. U zázvoru, ať už čerstvého nebo sušeného, dejte pozor na množství. Je poměrně výrazný a ne každému jeho štiplavá chuť musí vyhovovat.
04.
Na okořeněné maso poklaďte plátky slaniny a na tu rozprostřete kolečka brambor. Ty už jen osolte a ještě trochu okmínujte. Pekáček přikryjte poklicí a dejte péct na hodinu do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia. Pak poklici sundejte, poklaďte šupinkami zbylého másla a dejte ještě 10 minut dopéct, aby se na bramborách udělala kůrčička. K jídlu se báječně hodí ledový salát.