Článek
Postup
01.
Polovinu listového těsta rozválejte na pomoučeném vále na tenký plát (asi 2–3 mm) o velikosti plechu. Ten náš je velký zhruba 35 x 45 cm, pokud máte plech větší, budete potřebovat o kousek víc těsta.
02.
Plech vymažte kouskem másla nebo na dno dejte pečicí papír a plát na něj položte. Špenátové listy zbavte řapíků a důkladně je vyperte ve studené vodě, písek přece nikdo chroupat nechce :-).
03.
Na listové těsto po celé jeho ploše rozprostřete špenát, nahrubo nasekanou petrželku, na kostičky nakrájený sýr a na plátky nakrájené očištěné žampiony. Nakonec vše posypte čerstvým nebo sušeným oreganem a bazalkou. Solit nic není potřeba – balkánský sýr je sám o sobě slaný dost.
04.
Druhou polovinu těsta opět rozválejte na tenký plát, koláč jím přikryjte a na krajích ho zadělejte, aby náplň nevytekla. Zbytek másla rozpusťte a připravený koláč jím celý potřete.
05.
Plech s koláčem vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia a pozvolna ho pečte asi 30 minut dozlatova. Kdyby se vám koláč příliš nafukoval, můžete ho během pečení vidličkou rovnoměrně propíchat.
06.
Upečené špenátové „řezy“ nakrájejte na kousky a potřete bílým jogurtem. K tomuto klasickému bulharskému jídlu se hodí podávat studený nápoj ajran.