Článek
Postup
01.
Ořechy proberte, vložte do mlýnku nebo sekáčku a namelte (nasekejte) je najemno. Žloutky oddělte od bílků a vyšlehejte je s cukrem do hladké nadýchané pěny. Ručním šlehačem to trvá asi 5 minut a pěna má světlounce žlutou, skoro bílou barvu. Z bílků pak vyšlehejte tuhý sníh.
02.
K vyšlehaným žloutkům přidejte namleté ořechy a pro jistotu můžete přidat i polovinu sáčku prášku do pečiva. Opět chvíli šlehejte, až se vše spojí dohromady. Nakonec do těsta přimíchejte sníh z bílků.
03.
V mém případě jsem na pečení použila jen obruč, u které jde snadno nastavit průměr, jaký potřebujete. Aby měla dno, omotala jsem ji pečicím papírem.
Formu s papírovým dnem položte na plech, vytřete ji pomocí papírové utěrky nebo ubrousku troškou oleje a nalijte do ní našlehané těsto. Nakonec ho posypte sezamovým semínkem nebo hrubě nasekanými vlašskými ořechy a vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia a pečte asi 30–35 minut. Pozor ale, během této doby troubu neotvírejte, nebo se vám dort trochu propadne jako mně...
04.
Dort vyndejte z trouby, nechte lehce vychladnout a potom ho ozdobte ořechy nebo ovocem.