Článek
Postup
01.
Pokud máte celého kapra, nejprve jej očistěte od šupin a odřízněte mu hlavu, ocas a ploutve. Očištěného kapra pak naporcujte, jak máte rádi – buď jako podkovy, nebo jako filety.
02.
Porce kapra pomažte ze všech stran sardelovou pastou. Ta je sama o sobě hodně slaná, takže žádné další dosolování už není potřeba. Následně kousky kapra obalte v hladké mouce a nechte ji chvíli zaschnout. Podle potřeby a chutí můžete kousky obalit dvakrát.
03.
Mezitím na pánvi rozpalte olej. Když je dostatečně horký, rybu do něj vložte a opečte ji ze všech stran dozlatova, trvá to celkem asi 10 minut.
04.
Usmaženého kapra vyjměte a uložte ho na chvíli někam do tepla, aby nevychladl. Pokud máte v pánvi oleje moc, část ho slijte. Do zbytku s výpekem dejte máslo a nechte jej rozpustit. Nakonec přidejte nahrubo nasekané vlašské ořechy a zlehka je chvilku orestujte. Pozor ale, ať je nepřipálíte, zhořkly by!
05.
Rybu servírujte přelitou trochou výpeku s rozpuštěným máslem a posypanou vlašskými ořechy.