Hlavní obsah
5,0
(2)
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Valná většina rodin kapra upravuje každý rok stejně – obalit jako řízek v trojobalu a usmažit. Kdo by ale měl chuť na trochu netradiční úpravu, která se jistě hodí i na jiné ryby, může vyzkoušet náš recept.

25 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 2 ks filetu z kapra
  • 1 lžíce sardelové pasty
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 hrst vlašských ořechů
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce oleje
Článek

Postup

01.

Pokud máte celého kapra, nejprve jej očistěte od šupin a odřízněte mu hlavu, ocas a ploutve. Očištěného kapra pak naporcujte, jak máte rádi – buď jako podkovy, nebo jako filety.

02.

Porce kapra pomažte ze všech stran sardelovou pastou. Ta je sama o sobě hodně slaná, takže žádné další dosolování už není potřeba. Následně kousky kapra obalte v hladké mouce a nechte ji chvíli zaschnout. Podle potřeby a chutí můžete kousky obalit dvakrát.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

03.

Mezitím na pánvi rozpalte olej. Když je dostatečně horký, rybu do něj vložte a opečte ji ze všech stran dozlatova, trvá to celkem asi 10 minut.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

04.

Usmaženého kapra vyjměte a uložte ho na chvíli někam do tepla, aby nevychladl. Pokud máte v pánvi oleje moc, část ho slijte. Do zbytku s výpekem dejte máslo a nechte jej rozpustit. Nakonec přidejte nahrubo nasekané vlašské ořechy a zlehka je chvilku orestujte. Pozor ale, ať je nepřipálíte, zhořkly by!

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

05.

Rybu servírujte přelitou trochou výpeku s rozpuštěným máslem a posypanou vlašskými ořechy.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Související témata:

Načítám