Článek
Na 6 porcí pečené kachny potřebujete:
- 1 kachna (cca 2,5 kg) -
- 2 pomeranče -
- 2 jablka -
- 1 cibule -
- 3 lžíce medu -
- kmín -
- sůl -
Postup
01.
Kachnu očistěte od případných zbytků peří, opláchněte a ze všech stran – včetně vnitřku, osolte a řádně okmínujte.
02.
Očištěná jablka a cibuli nakrájejte na osminky a vložte je dovnitř kachny. Nebojte se jich tam napěchovat co nejvíc, kachna pak bude krásně šťavnatá.
03.
Kachnu vložte do pekáče a podlijte asi 2 dl vody nebo drůbežího vývaru. Vymačkejte šťávu ze dvou pomerančů a kachnu jí polijte, nezapomeňte jí trochu nalít i dovnitř. Pekáč přiklopte a vložte na 1,5–2 hodiny do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia. Během pečení kachnu nezapomeňte podlévat a polévat! Když kachna trochu změkne, propíchejte kůži zlehka vidličkou, aby mohl vytékat přebytečný tuk.
Tip: Pomerančovou kůru z vymačkaných pomerančů očistěte od hořké bílé části a nakrájejte ji na nudličky. Budou se hodit jako ozdoba. Pokud máte škrabku na kůru, budete mít práce ještě méně!
04.
Asi po dvou hodinách pečení kachnu vyndejte z pekáče a do výpeku přimíchejte med. Kachnu vraťte zpět, celou ji medovým výpekem potřete a pečte asi 40 minut, dokud nezezlátne. V této fázi je potřeba potírat ji výpekem opravdu často, aby kůrčička chytila co nejvíc medovo–pomerančové chuti.
05.
Hotovou kachnu naporcujte, ozdobte kouskem pečeného jablka a cibule a kouskem pomerančové kůry. Přelévejte výpekem. Vynikající je s domácí bagetou či bramborovými pusinkami. Jestli chcete tradičnější přílohy, pokračujte dál.
Chlupaté knedlíky ze syrových brambor
Na 6 porcí potřebujete:
- 4 větší brambory -
- 4 rohlíky -
- 4 vejce -
- asi 150 g hrubé mouky -
- 2 lžíce sádla -
- velká hrst petrželky -
- sůl -
Postup
06.
Rohlíky nakrájejte na malé kostičky, oloupané brambory nastrouhejte najemno a petrželku nasekejte.
07.
V misce smíchejte rohlíky, brambory, vajíčka, sůl, petrželku a podle potřeby přidejte asi 150 g hrubé mouky. Z ingrediencí rukama vypracujte polotuhé těsto, které musí držet pohromadě!
08.
Lžící tvořte knedlíčky a vhazujte je do vroucí osolené vody. Vaří se asi čtyři minuty. Uvařené dávejte do mísy a přidejte k nim kousek sádla a zlehka promíchejte, aby se knedlíky neslepily. Pokud nechcete, aby chlupaté knedlíky ztmavly (je to normální), rovnou je smíchejte i s kyselým zelím.
Dušené bílé zelí ke kachně se slaninou
Na 6 porcí zelí potřebujete:
- 1 středně velká hlávka zelí (asi 1 kg) -
- 150 g špeku -
- 2 cibule -
- 500 ml drůbežího nebo hovězího vývaru -
- kmín -
- sůl -
- cukr a ocet podle chuti -
Postup
09.
Špek nakrájejte na kostičky a dejte vypéct na pánev, po chvíli přidejte nakrájenou cibuli a opékejte tak dlouho, až cibule zezlátne. Mezitím nakrouhejte zelí na nudličky. Když je cibule hotová, přimíchejte k ní zelí, podlijte asi 1/3 vývaru, přiklopte poklicí a chvíli duste. Pak osolte, okmínujte, zalijte zbytkem vývaru a duste, dokud nebude zelí skoro měkké – trvá to asi 20 minut.
10.
Poloměkké zelí dochuťte cukrem a octem. Přidávejte po trochách, vždy promíchejte, ochutnejte a případně přidejte ještě trochu. Já jsem nakonec použila asi 4 lžíce cukru a 3 lžíce octa, ale záleží i na chuti zelí, takže množství berte opravdu jen orientačně. Dochucené zelí nechte ještě chvíli podusit, až bude úplně měkké. Hotovo!
Jak upravit červené zelí ke kachně nebo svatomartinské huse? Udělejte dušené červené zelí s vínem a perníkem. A už jste ochutnali perníkový knedlík k masu a omáčce?