Hlavní obsah

Pečená kachna na pomerančích, s jablky a medem

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Pojďte si upéct výtečnou kachnu na pomerančích podle skvělého osvědčeného receptu naší čtenářky Marie Trnkové. A chybět nesmí ani sladké zelí nebo chlupaté knedlíky podle Jany Kutilové! Ale můžete voňavou pečínku podávat i s bramborem nebo jen s bílým pečivem.

Článek

Na 6 porcí pečené kachny potřebujete:

  • 1 kachna (cca 2,5 kg) -
  • 2 pomeranče -
  • 2 jablka -
  • 1 cibule -
  • 3 lžíce medu -
  • kmín -
  • sůl -
Foto: Petr Makovička

Kachna má výraznou chuť i vůni, a proto není potřeba příliš mnoho ingrediencíFoto: Petr Makovička

Postup

01.

Kachnu očistěte od případných zbytků peří, opláchněte a ze všech stran – včetně vnitřku, osolte a řádně okmínujte.

Foto: Petr Makovička

Kmín je u kachny zásadní koření. Pokud ho nemáte rádi, nevadí, chybět vám rozhodně nebudeFoto: Petr Makovička

02.

Očištěná jablka a cibuli nakrájejte na osminky a vložte je dovnitř kachny. Nebojte se jich tam napěchovat co nejvíc, kachna pak bude krásně šťavnatá.

Foto: Petr Makovička

Kachnu vycpěte jablky a cibulí, bude krásně šťavnatáFoto: Petr Makovička

03.

Kachnu vložte do pekáče a podlijte asi 2 dl vody nebo drůbežího vývaru. Vymačkejte šťávu ze dvou pomerančů a kachnu jí polijte, nezapomeňte jí trochu nalít i dovnitř. Pekáč přiklopte a vložte na 1,5–2 hodiny do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia. Během pečení kachnu nezapomeňte podlévat a polévat! Když kachna trochu změkne, propíchejte kůži zlehka vidličkou, aby mohl vytékat přebytečný tuk.

Tip: Pomerančovou kůru z vymačkaných pomerančů očistěte od hořké bílé části a nakrájejte ji na nudličky. Budou se hodit jako ozdoba. Pokud máte škrabku na kůru, budete mít práce ještě méně!

Foto: Petr Makovička

Před pečením kachnu polijte pomerančovou šťávou a podlijte vodouFoto: Petr Makovička

04.

Asi po dvou hodinách pečení kachnu vyndejte z pekáče a do výpeku přimíchejte med. Kachnu vraťte zpět, celou ji medovým výpekem potřete a pečte asi 40 minut, dokud nezezlátne. V této fázi je potřeba potírat ji výpekem opravdu často, aby kůrčička chytila co nejvíc medovo–pomerančové chuti.

Foto: Petr Makovička

Kachnu nezapomeňte podlévat. Na poslední část pečení dejte do výpeku rozpustit med a celou kachnu v něm pěkně obalteFoto: Petr Makovička

05.

Hotovou kachnu naporcujte, ozdobte kouskem pečeného jablka a cibule a kouskem pomerančové kůry. Přelévejte výpekem. Vynikající je s domácí bagetou či bramborovými pusinkami. Jestli chcete tradičnější přílohy, pokračujte dál.

Chlupaté knedlíky ze syrových brambor

Na 6 porcí potřebujete:

  • 4 větší brambory -
  • 4 rohlíky -
  • 4 vejce -
  • asi 150 g hrubé mouky -
  • 2 lžíce sádla -
  • velká hrst petrželky -
  • sůl -

Postup

06.

Rohlíky nakrájejte na malé kostičky, oloupané brambory nastrouhejte najemno a petrželku nasekejte.

Foto: Petr Makovička

Ingredience nasekejte, nakrájejte a rozklepněte a všechno pěkně smíchejteFoto: Petr Makovička

07.

V misce smíchejte rohlíky, brambory, vajíčka, sůl, petrželku a podle potřeby přidejte asi 150 g hrubé mouky. Z ingrediencí rukama vypracujte polotuhé těsto, které musí držet pohromadě!

Foto: Petr Makovička

Přidejte hrubou mouku a vypracujte těstoFoto: Petr Makovička

08.

Lžící tvořte knedlíčky a vhazujte je do vroucí osolené vody. Vaří se asi čtyři minuty. Uvařené dávejte do mísy a přidejte k nim kousek sádla a zlehka promíchejte, aby se knedlíky neslepily. Pokud nechcete, aby chlupaté knedlíky ztmavly (je to normální), rovnou je smíchejte i s kyselým zelím.

Foto: Petr Makovička

Kulaté knedlíčky vkládejte do vroucí vody a vařte, dokud nevyplavouFoto: Petr Makovička

Dušené bílé zelí ke kachně se slaninou

Na 6 porcí zelí potřebujete:

  • 1 středně velká hlávka zelí (asi 1 kg) -
  • 150 g špeku -
  • 2 cibule -
  • 500 ml drůbežího nebo hovězího vývaru -
  • kmín -
  • sůl -
  • cukr a ocet podle chuti -

Postup

09.

Špek nakrájejte na kostičky a dejte vypéct na pánev, po chvíli přidejte nakrájenou cibuli a opékejte tak dlouho, až cibule zezlátne. Mezitím nakrouhejte zelí na nudličky. Když je cibule hotová, přimíchejte k ní zelí, podlijte asi 1/3 vývaru, přiklopte poklicí a chvíli duste. Pak osolte, okmínujte, zalijte zbytkem vývaru a duste, dokud nebude zelí skoro měkké – trvá to asi 20 minut.

Foto: Petr Makovička

Zelí nakrájejte na nudličky a přidejte na pánev k cibulce a slaniněFoto: Petr Makovička

10.

Poloměkké zelí dochuťte cukrem a octem. Přidávejte po trochách, vždy promíchejte, ochutnejte a případně přidejte ještě trochu. Já jsem nakonec použila asi 4 lžíce cukru a 3 lžíce octa, ale záleží i na chuti zelí, takže množství berte opravdu jen orientačně. Dochucené zelí nechte ještě chvíli podusit, až bude úplně měkké. Hotovo!

Foto: Petr Makovička

Přidejte vývar a sůl a nechte dusitFoto: Petr Makovička

Jak upravit červené zelí ke kachně nebo svatomartinské huse? Udělejte dušené červené zelí s vínem a perníkem. A už jste ochutnali perníkový knedlík k masu a omáčce?

Související témata:

Načítám