Článek
Na 6 porcí pečené kachny potřebujete:
- 1 kachna (cca 2,5 kg) -
- 2 pomeranče -
- 2 jablka -
- 1 cibule -
- 3 lžíce medu -
- kmín -
- sůl -

Kachna má výraznou chuť i vůni, a proto není potřeba příliš mnoho ingrediencíFoto: Petr Makovička
Postup
01.
Kachnu očistěte od případných zbytků peří, opláchněte a ze všech stran – včetně vnitřku, osolte a řádně okmínujte.

Kmín je u kachny zásadní koření. Pokud ho nemáte rádi, nevadí, chybět vám rozhodně nebudeFoto: Petr Makovička
02.
Očištěná jablka a cibuli nakrájejte na osminky a vložte je dovnitř kachny. Nebojte se jich tam napěchovat co nejvíc, kachna pak bude krásně šťavnatá.

Kachnu vycpěte jablky a cibulí, bude krásně šťavnatáFoto: Petr Makovička
03.
Kachnu vložte do pekáče a podlijte asi 2 dl vody nebo drůbežího vývaru. Vymačkejte šťávu ze dvou pomerančů a kachnu jí polijte, nezapomeňte jí trochu nalít i dovnitř. Pekáč přiklopte a vložte na 1,5–2 hodiny do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia. Během pečení kachnu nezapomeňte podlévat a polévat! Když kachna trochu změkne, propíchejte kůži zlehka vidličkou, aby mohl vytékat přebytečný tuk.
Tip: Pomerančovou kůru z vymačkaných pomerančů očistěte od hořké bílé části a nakrájejte ji na nudličky. Budou se hodit jako ozdoba. Pokud máte škrabku na kůru, budete mít práce ještě méně!

Před pečením kachnu polijte pomerančovou šťávou a podlijte vodouFoto: Petr Makovička
04.
Asi po dvou hodinách pečení kachnu vyndejte z pekáče a do výpeku přimíchejte med. Kachnu vraťte zpět, celou ji medovým výpekem potřete a pečte asi 40 minut, dokud nezezlátne. V této fázi je potřeba potírat ji výpekem opravdu často, aby kůrčička chytila co nejvíc medovo–pomerančové chuti.

Kachnu nezapomeňte podlévat. Na poslední část pečení dejte do výpeku rozpustit med a celou kachnu v něm pěkně obalteFoto: Petr Makovička
05.
Hotovou kachnu naporcujte, ozdobte kouskem pečeného jablka a cibule a kouskem pomerančové kůry. Přelévejte výpekem. Vynikající je s domácí bagetou či bramborovými pusinkami. Jestli chcete tradičnější přílohy, pokračujte dál.
Chlupaté knedlíky ze syrových brambor
Na 6 porcí potřebujete:
- 4 větší brambory -
- 4 rohlíky -
- 4 vejce -
- asi 150 g hrubé mouky -
- 2 lžíce sádla -
- velká hrst petrželky -
- sůl -
Postup
06.
Rohlíky nakrájejte na malé kostičky, oloupané brambory nastrouhejte najemno a petrželku nasekejte.

Ingredience nasekejte, nakrájejte a rozklepněte a všechno pěkně smíchejteFoto: Petr Makovička
07.
V misce smíchejte rohlíky, brambory, vajíčka, sůl, petrželku a podle potřeby přidejte asi 150 g hrubé mouky. Z ingrediencí rukama vypracujte polotuhé těsto, které musí držet pohromadě!

Přidejte hrubou mouku a vypracujte těstoFoto: Petr Makovička
08.
Lžící tvořte knedlíčky a vhazujte je do vroucí osolené vody. Vaří se asi čtyři minuty. Uvařené dávejte do mísy a přidejte k nim kousek sádla a zlehka promíchejte, aby se knedlíky neslepily. Pokud nechcete, aby chlupaté knedlíky ztmavly (je to normální), rovnou je smíchejte i s kyselým zelím.

Kulaté knedlíčky vkládejte do vroucí vody a vařte, dokud nevyplavouFoto: Petr Makovička
Dušené bílé zelí ke kachně se slaninou
Na 6 porcí zelí potřebujete:
- 1 středně velká hlávka zelí (asi 1 kg) -
- 150 g špeku -
- 2 cibule -
- 500 ml drůbežího nebo hovězího vývaru -
- kmín -
- sůl -
- cukr a ocet podle chuti -
Postup
09.
Špek nakrájejte na kostičky a dejte vypéct na pánev, po chvíli přidejte nakrájenou cibuli a opékejte tak dlouho, až cibule zezlátne. Mezitím nakrouhejte zelí na nudličky. Když je cibule hotová, přimíchejte k ní zelí, podlijte asi 1/3 vývaru, přiklopte poklicí a chvíli duste. Pak osolte, okmínujte, zalijte zbytkem vývaru a duste, dokud nebude zelí skoro měkké – trvá to asi 20 minut.

Zelí nakrájejte na nudličky a přidejte na pánev k cibulce a slaniněFoto: Petr Makovička
10.
Poloměkké zelí dochuťte cukrem a octem. Přidávejte po trochách, vždy promíchejte, ochutnejte a případně přidejte ještě trochu. Já jsem nakonec použila asi 4 lžíce cukru a 3 lžíce octa, ale záleží i na chuti zelí, takže množství berte opravdu jen orientačně. Dochucené zelí nechte ještě chvíli podusit, až bude úplně měkké. Hotovo!

Přidejte vývar a sůl a nechte dusitFoto: Petr Makovička
Jak upravit červené zelí ke kachně nebo svatomartinské huse? Udělejte dušené červené zelí s vínem a perníkem. A už jste ochutnali perníkový knedlík k masu a omáčce?