Hlavní obsah
3,8
(35)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Karbanátky jsou velmi oblíbeným jídlem skoro každé české rodiny. Někdo je smaží, někdo je peče a někdo je dusí. Získají tak navrch skvělou šťávu, která dá i obyčejné rýži pořádný šmrnc!

20 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 500 g mletého masa
  • 2 ks cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 ks housky
  • 100 ml mléka
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 2 ks vejce
  • 1 l hovězího vývaru
Na obalení
  • 1 hromádka hladké mouky
Na smažení
  • 4 lžíce oleje
Na jíšku (dle potřeby)
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
Příloha
  • 2 hrnky rýže
Článek

Není dušení jako dušení. Dušení je tepelná úprava podobná vaření, v tomto případě ale tekutina (voda, vývar, rozpuštěné máslo...) nepřesahuje nad dušené suroviny a mezi nimi jen probublává. Do této tekutiny se uvolňují látky z upravované potraviny (aroma, tuk), a ta tak získává intenzivnější chuť. Pokud použijete poklici, eliminujete ztráty vypařované vody. Pokud ale chcete tekutinu redukovat na šťávu (jako v našem dnešním receptu), poklici můžete vynechat, jen musíte častěji hlídat, aby se jídlo nepřipálilo, a případně tekutinu ještě dolévat.

Postup

01.

Cibuli oloupejte, nakrájejte najemno a polovinu jí orestujte asi na 1 lžíci oleje. Pak orestovanou i syrovou cibuli přidejte do mísy k mletému masu.

02.

Housku nakrájejte na malé kostičky a namočte ji do mléka. Pak ji důkladně vymačkejte a dejte místo strouhanky k masu. Masovou směs dochuťte solí a pepřem, přidejte vajíčka, vše důkladně promíchejte a dejte na 10–15 minut odpočinout do lednice.

03.

Z připravené směsi tvořte karbanátky, které zlehka obalte v hladké mouce. V hluboké pánvi nebo hrnci rozpalte zbývající olej a karbanátky na něm ze všech stran zprudka opečte dozlatova. Nakonec je asi do poloviny jejich výšky zalijte masovým či zeleninovým vývarem a nechte pozvolna asi 30 minut dusit. Podle potřeby je můžete během dušení ještě trochu podlít.

04.

Hotové karbanátky vyjměte, uložte do tepla a šťávu nechte vařením zredukovat. V případě potřeby ji můžete zahustit trochou jíšky nebo ji zaprášit hladkou moukou. Karbanátky podávejte s dušenou rýží přelitou touto šťávou.

Načítám