Hlavní obsah
3,6
(30)
Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

Čokoláda a lískooříškový krém jsou oblíbená kombinace v sušenkách a oplatkách, tak proč by to nemělo fungovat i v dortu? Zde je recept na lahodný dort, který by byl hřích neochutnat!

25 min.
Příprava
55 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
24 cm průměr formy
  • 300 ml smetany ke šlehání
  • 50 g mléčné čokolády
  • 3 ks vejce
  • 125 g cukru moučka
  • 150 ml oleje
  • 125 g lískooříškové pomazánky
  • 175 g polohrubé mouky
  • 1/2 balíčku prášku do pečiva
Článek

Postup

01.

Smetanu nalijte do kastrolku, přidejte na kousky nalámané čokoládové tyčinky nebo čokoládu a nechte je ve smetaně rozpustit. Vše důkladně promíchejte a uložte přes noc vychladit do lednice, aby se šlehačka dobře šlehala.

Foto: Mona Martinů

Foto: Mona Martinů

02.

V míse vyšlehejte vajíčka s moučkovým cukrem do pěny. Pak postupně zašlehejte olej a oříškový krém a nakonec také mouku prosátou s práškem do pečiva. Pokud máte čokoládu hodně rádi, můžete ještě asi polovinu tabulky (50 g) nahrubo nasekat a do hotového těsta přimíchat.

03.

Formu vymažte a vysypejte moukou a těsto do ní nalijte. Pak ji vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia a pečte podle typu trouby asi 40–50 minut. Zda je dort upečený, poznáte jednoduchým testem: špejli zapíchněte do středu dortu, a po jejím vytažení zjistěte, jestli se na ni lepí těsto, nebo jestli už je suchá. Pokud je špejle suchá, dort je upečený. Nakonec vyšlehejte šlehačku a vršek vychladlého dortu jí potřete.

Nejpraktičtější je používat na pečení místo formy jen obruč, kterou obmotáte pečicím papírem, a dno vám pak nikde nepřekáží při krájení. Jak obruč obmotat se dozvíte v následujícím videu.

Skvělý dort, který děti prostě milují, je také poskládaný z čokoládové rolády a pribináčku s ovocem. Recept na něj najdete v tomto článku.

Energetická hodnota celkem - 24 cm průměr formy
Energie19 097,4 kJ
Bílkoviny51,4 g
Tuky321,13 g
Sacharidy364,29 g
Sůl1,01 g
SAFA112,36 g
Vláknina9,75 g
Cukry237,82 g
Související témata:

Načítám