Článek
Postup
01.
Smetanu nalijte do kastrolku, přidejte na kousky nalámané čokoládové tyčinky nebo čokoládu a nechte je ve smetaně rozpustit. Vše důkladně promíchejte a uložte přes noc vychladit do lednice, aby se šlehačka dobře šlehala.
02.
V míse vyšlehejte vajíčka s moučkovým cukrem do pěny. Pak postupně zašlehejte olej a oříškový krém a nakonec také mouku prosátou s práškem do pečiva. Pokud máte čokoládu hodně rádi, můžete ještě asi polovinu tabulky (50 g) nahrubo nasekat a do hotového těsta přimíchat.
03.
Formu vymažte a vysypejte moukou a těsto do ní nalijte. Pak ji vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia a pečte podle typu trouby asi 40–50 minut. Zda je dort upečený, poznáte jednoduchým testem: špejli zapíchněte do středu dortu, a po jejím vytažení zjistěte, jestli se na ni lepí těsto, nebo jestli už je suchá. Pokud je špejle suchá, dort je upečený. Nakonec vyšlehejte šlehačku a vršek vychladlého dortu jí potřete.
Nejpraktičtější je používat na pečení místo formy jen obruč, kterou obmotáte pečicím papírem, a dno vám pak nikde nepřekáží při krájení. Jak obruč obmotat se dozvíte v následujícím videu.
Skvělý dort, který děti prostě milují, je také poskládaný z čokoládové rolády a pribináčku s ovocem. Recept na něj najdete v tomto článku.