Článek
Postup
01.
V míse smíchejte mleté maso, sůl, pepř, koření na mleté maso a rýži. Rohlík nakrájejte na kostičky, namočte do mléka, vyždímejte a přimíchejte k masu. Z této směsi pak vytvarujte válečky velké asi jako na čevapčiči.
02.
V hrnci, který pak můžete vložit do trouby, nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli a rozprostřete na ni polovinu bílého kysaného zelí (1 sáček), ze kterého jste vymačkali šťávu. Pokud nemáte rádi kyselé, můžete ho ještě trochu propláchnout ve vodě. Na zelí rozprostřete masové válečky a zakryjte je druhým sáčkem zelí.
03.
Ve vodě rozmíchejte rajský protlak a hrnec zalijte tak, aby bylo vše ponořené. Vše vařte asi 20 minut, dokud rýže nezměkne a nevyvaří se většina přebytečné tekutiny. Pak hrnec vložte ještě asi na 15–20 minut do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia a nechte zapéct.
Hotové sarmale podávejte se zakysanou smetanou, případně i s celozrnným pečivem.