Hlavní obsah
3,5
(33)
Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

Máte náladu na něco trochu exotického a přitom podobného tomu, na co jste zvyklí z české kuchyně? V tom případě je dnešní recept s mletým masem a kysaným zelím pro vás jako stvořený.

35 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 500 g míchaného mletého masa
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 1/4 lžíce koření na mleté maso
  • 4 hrsti dlouhozrnné rýže
  • 1 ks rohlíku
  • 100 ml mléka
  • 3 ks cibule
  • 3 lžíce oleje
  • 1 kg kysaného zelí
  • 4 lžíce rajčatového protlaku
  • 250 ml vody
K podávání
  • 400 ml zakysané smetany
Článek

Postup

01.

V míse smíchejte mleté maso, sůl, pepř, koření na mleté maso a rýži. Rohlík nakrájejte na kostičky, namočte do mléka, vyždímejte a přimíchejte k masu. Z této směsi pak vytvarujte válečky velké asi jako na čevapčiči.

Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

02.

V hrnci, který pak můžete vložit do trouby, nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou cibuli a rozprostřete na ni polovinu bílého kysaného zelí (1 sáček), ze kterého jste vymačkali šťávu. Pokud nemáte rádi kyselé, můžete ho ještě trochu propláchnout ve vodě. Na zelí rozprostřete masové válečky a zakryjte je druhým sáčkem zelí.

Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

03.

Ve vodě rozmíchejte rajský protlak a hrnec zalijte tak, aby bylo vše ponořené. Vše vařte asi 20 minut, dokud rýže nezměkne a nevyvaří se většina přebytečné tekutiny. Pak hrnec vložte ještě asi na 15–20 minut do trouby vyhřáté na 200 stupňů Celsia a nechte zapéct.

Hotové sarmale podávejte se zakysanou smetanou, případně i s celozrnným pečivem.

Související témata:

Načítám