Článek
Svatý Patrik je sice patronem Irska, jeho svátek se ale slaví v mnoha dalších zemích po celém světě. O jeho životě se vypravují barvité legendy.
Kdo byl svatý Patrik
Narodil se v Británii na přelomu 4. a 5. století, v době, kdy byla římskou provincií. Pocházel z urozené a bohaté velšské rodiny a v mládí byl pořádně rozmazlený: lehkomyslný, o studium a náboženství nejevil zájem… V 16 letech ho ale unesli piráti a prodali do Irska do otroctví. Šest let tam pásl v nuzných podmínkách ovce a začal přemýšlet o životě a bohu. Podařilo se mu uprchnout a dostat se do vlasti, znovu ho však zajali a uvěznili. I tentokrát se mu útěk podařil. A jak už to v legendách chodí, napotřetí se dostal do nejhoršího vězení… Z toho ho vykoupili křesťané a on se plně oddal víře. Studoval ve Francii a stal se jáhnem. Ale stále ho něco táhlo do Irska, a tak vyslyšel volání a vydal se tam.
Rozuměl místním a dokázal si naklonit i zprvu nepřátelské keltské kněze a druidy. Byl plný lásky, navíc dobrý organizátor a řečník, a tak pomalu získával řadu následovníků. Traduje se, že si při výkladu Nejsvětější Trojice pomáhal zeleným trojlístkem (shamrock), a ten se pak stal jedním ze symbolů Irska. Další legenda praví, že dokázal z Irska vyhnat hady. Až do konce života se těšil velké úctě a popularitě a jeho hrob se stal poutním místem.
Na výročí jeho úmrtí se každoročně konají velkolepé a radostné oslavy: Den svatého Patrika. Kromě tradičního pití zeleného piva a účasti na průvodech se tento den v Irsku podává několik výborných jídel. Když se na ně pozorně zadíváte, připomenou vám naši kuchyni.
1. Colcannon
- syté šťouchané brambory se zelím či kapustou
Brambory a zelé, živobytí celé… A platí to i v Irsku! Tradiční irský pokrm colcannon se skládá ze šťouchaných brambor a krátce podušeného zelí nebo kapusty. Zjemňuje ho smetana a máslo a někdy se přidává i cibule. Zelenou barvu na oslavu svatého Patrika přinese bohatá posypka z naťové cibulky nebo pažitka. Sytá příloha k jednoduchým úpravám masa, ale i samostatné lehčí jídlo.
2. Irish stew
- bohatý pivní guláš s bramborami a zeleninou
Jedno z nejznámějších irských jídel: větší kousky hovězího masa osmahněte dohněda, přidejte cibuli, česnek, mrkev a brambory nakrájené na větší kusy. Podlijte trochou vývaru a hlavně sklenicí černého irského piva. Jako koření postačí trocha pepře a tymiánu. Po dvou hodinách pomalého dušení pochopíte, proč je tenhle „irský hrnec“ tak populární po celém světě.
3. Boxty
- bramborové placky
Tyhle bramborové placky se připravují ze směsi prolisovaných vařených a nastrouhaných syrových brambor. Přidává se do nich hladká mouka, vejce a kapka mléka a smaží se na pánvi stejně jako naše bramboráky. Na rozdíl od nich nemají tak výraznou chuť po česneku a majoránce a Irové je často přikusují k dalšímu oblíbenému pokrmu –coddle.
4. Coddle
- buřtguláš po irsku
Dublinský coddle bude imponovat všem milovníkům uzenin. Připomíná buřtguláš: cibule, slanina, brambory a kvalitní jemně kořeněné vepřové klobásky, to vše zalité trochou vývaru (a pokud chcete, tak také trochou piva) a pomalu dušené k dokonalosti… Brambory volte pevnější, klobásky irské a jídlo duste opravdu pomalu a zvolna. Neodolatelná pochoutka! A jestli nemáte čas pouštět se do dlouhého vaření, podlijte černým pivem celé grilovací klobásky, večeře v irském stylu bude na stole do půl hodiny.
5. Irish soda bread
- rychlý chléb bez kynutí
Nevyžaduje kynutí a povede se i začátečníkům. Jak vyplývá z názvu, irský chléb nakypří soda a podmáslí. Přidat můžete i kmín nebo jarní bylinky, vždy ale mějte připravený dostatek másla k podávání. Na našich stránkách patří mezi nejoblíbenější recepty.
6. Shepherd’s pie
- zapečené mleté maso pod pokličkou z bramborové kaše
Dokonalý způsob, jak zužitkovat zbytky masového ragú a bramborové kaše. Neexistuje jenom jeden správný recept na pastýřský koláč: jméno evokuje použití beraního nebo jehněčího masa, často se ale připravuje z mletého hovězího, a pod názvem fisherman’s pie dokonce z rybího masa. Na stole vypadá opravdu hezky a rozšířený je po celých britských ostrovech.
Husté černé irské pivo dodá neodolatelnou chuť i dezertům. Odvážnější mohou zkusit trochu dekadentní muffiny s pivem a slaninou, ale skvělá je také pivní bábovka. Anebo zkusíte pivní hrnkovou vánočku (ze stejného těsta můžete udělat i mazanec).