Článek
Základem tibi limonády jsou tzv. tibi krystaly. Pod tímto pojmem nehledejte žádné složitosti, jde o kvasná zrna, na kterých žijí mikrobiální kultury. Různé bakterie a kvasinky pak společně vytvářejí vodní kefír, tedy probiotický nápoj prospěšný pro střeva, trávení a imunitní systém. S tibi krystaly se poměrně jednoduše pracuje, a tak není divu, že tibi limonáda je plnohodnotnou součástí mnoha nápojových lístků. Zároveň ale nic nebrání tomu, abyste si ji připravili v pohodlí domova. S několika kostkami ledu jde navíc o perfektní nápoj do horkých dnů.
Postup
01.
V uzavíratelné nádobě ideálně ze skla, popř. z plastu rozmíchejte cukr s vodou (odstátou nebo filtrovanou), přidejte ostatní ingredience, uzavřete a nechte 48 hodin stát při pokojové teplotě a bez přístupu vzduchu. Krystaly by neměly přijít do kontaktu s teplou vodou, jinak přestanou kvasit!
02.
Za dva dny máte 1 litr tibi vody. Sceďte ji přes cedník a dle libosti ochuťte. Nechte několik hodin (až den) louhovat v lednici.
03.
Hotovou limonádu znovu sceďte a vraťte v uzavřené plastové lahvi do lednice. Spotřebujte ideálně do 24 hodin.
Na co si dát pozor
I když platí, že příprava tibi limonády je snadná, rozhodně se vyplatí následovat několik pravidel. V první řadě pamatujte, že tato limonáda potřebuje kvasit a zrát v čistých nádobách. Ideálně nádoby umyjte v myčce při vysoké teplotě a zakryjte čistým víčkem. Krystaly by také neměly zůstávat delší čas na vzduchu. Zároveň se při první fermentaci doporučuje kápnout do roztoku citronovou šťávu, neboť snižuje pH i riziko nákazy. „Dále si dejte pozor na kvalitu a čistotu používaných surovin, kvalitu vody, okolní teplotu a také délku a pravidelnost kvašení,“ doplňuje Dušan Pavelka, lektor kurzu Už to kvasí ze vzdělávacího centra UM a barista Goodloku.
Jak skladovat tibi krystaly
Krystaly uchovávejte v lednici v 3 až 10% cukerném nálevu, pravidelně je dokrmujte cukrem a občas jim dopřejte trochu minerálky, jiného cukru nebo špetku himálajské soli. K delšímu skladování je můžete zamrazit – propláchnuté a důkladně vysušené je uzavřete do sáčku a šokově zamrazte. Při rozmrazování putují rovnou do cukerného roztoku s cca 10 % cukru, minerály a kyselou složkou a nechávají se alespoň tři dny rozkvasit.