Hlavní obsah
4,2
(15)
Foto: ESKA

Foto: ESKA

Patříte k milovníkům kvašených limonád? Pokud už za sebou máte experimenty s kombuchou a chcete vyzkoušet něco nového, dejte šanci tibi limonádě. Vykvasí vám za pouhé dva dny, a navíc ji můžete dochutit dle libosti.

10 min.
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 litr
  • 1 l vody
  • 65 g cukru krystal
  • 15 g sušených meruněk
  • 50 g tibi krystalů
Článek

Základem tibi limonády jsou tzv. tibi krystaly. Pod tímto pojmem nehledejte žádné složitosti, jde o kvasná zrna, na kterých žijí mikrobiální kultury. Různé bakterie a kvasinky pak společně vytvářejí vodní kefír, tedy probiotický nápoj prospěšný pro střeva, trávení a imunitní systém. S tibi krystaly se poměrně jednoduše pracuje, a tak není divu, že tibi limonáda je plnohodnotnou součástí mnoha nápojových lístků. Zároveň ale nic nebrání tomu, abyste si ji připravili v pohodlí domova. S několika kostkami ledu jde navíc o perfektní nápoj do horkých dnů.

Postup

01.

V uzavíratelné nádobě ideálně ze skla, popř. z plastu rozmíchejte cukr s vodou (odstátou nebo filtrovanou), přidejte ostatní ingredience, uzavřete a nechte 48 hodin stát při pokojové teplotě a bez přístupu vzduchu. Krystaly by neměly přijít do kontaktu s teplou vodou, jinak přestanou kvasit!

02.

Za dva dny máte 1 litr tibi vody. Sceďte ji přes cedník a dle libosti ochuťte. Nechte několik hodin (až den) louhovat v lednici.

Tip: Například v restauraci a pekařství Eska přidávají slupky od jablek a skořici, ale také různé ovoce a zeleninu, divoké byliny, květy, kompoty a šťávu z nich nebo koření.

03.

Hotovou limonádu znovu sceďte a vraťte v uzavřené plastové lahvi do lednice. Spotřebujte ideálně do 24 hodin.

Foto: Kuba Zeman

Tibi krystaly koupíte nejsnáze na internetuFoto: Kuba Zeman

Na co si dát pozor

I když platí, že příprava tibi limonády je snadná, rozhodně se vyplatí následovat několik pravidel. V první řadě pamatujte, že tato limonáda potřebuje kvasit a zrát v čistých nádobách. Ideálně nádoby umyjte v myčce při vysoké teplotě a zakryjte čistým víčkem. Krystaly by také neměly zůstávat delší čas na vzduchu. Zároveň se při první fermentaci doporučuje kápnout do roztoku citronovou šťávu, neboť snižuje pH i riziko nákazy. „Dále si dejte pozor na kvalitu a čistotu používaných surovin, kvalitu vody, okolní teplotu a také délku a pravidelnost kvašení,“ doplňuje Dušan Pavelka, lektor kurzu Už to kvasí ze vzdělávacího centra UM a barista Goodloku.

Jak skladovat tibi krystaly

Krystaly uchovávejte v lednici v 3 až 10% cukerném nálevu, pravidelně je dokrmujte cukrem a občas jim dopřejte trochu minerálky, jiného cukru nebo špetku himálajské soli. K delšímu skladování je můžete zamrazit – propláchnuté a důkladně vysušené je uzavřete do sáčku a šokově zamrazte. Při rozmrazování putují rovnou do cukerného roztoku s cca 10 % cukru, minerály a kyselou složkou a nechávají se alespoň tři dny rozkvasit.

Energetická hodnota na 1 litr
Energie1 263,5 kJ
Bílkoviny0,6 g
Tuky0,08 g
Sacharidy73,38 g
Sůl0 g
SAFA0,02 g
Vláknina1,2 g
Cukry72,18 g

Související články

Načítám