Hlavní obsah

Svatojánská ořechovka: Tradiční likér s tajemnou mocí

Foto: Madeleine Steinbach, Shutterstock.com

Foto: Madeleine Steinbach, Shutterstock.com

Svatojánská ořechovka, známá také jako ořechovice, je tradiční český likér, který má své kořeny hluboko v lidové tradici a léčitelství. Tento lahodný a aromatický nápoj se připravuje z nezralých zelených vlašských ořechů, které se sbírají kolem svátku svatého Jana (24. června). Ten je spojen s letním slunovratem, což dodává ořechovce nejen specifickou chuť, ale také mystický význam.

Článek

Láká vás vůně a chuť ořechů v domácím likéru? Není nic snazšího než se pustit do jeho výroby! Svatojánská ořechovka je fascinujícím spojením chutí, tradic a pověstí. Její příprava a konzumace je obřad, který spojuje generace a udržuje naživu staré lidové zvyky. Ať už ji pijete pro její léčivé účinky, nebo jen pro potěšení, svatojánská ořechovka je likér, který v sobě nese kousek magie a historie. Moc to s tím ceremoniálem ale nepřehánějte. Jde stále o alkoholický nápoj. Servíruje se jako digestiv, popřípadě aperitiv.

Suroviny

  • 30 zelených vlašských ořechů (sbíraných kolem 24. června)
  • 1 l pálenky nebo vodky
  • 500 g cukru
  • 2 celé skořice
  • 5 hřebíčků
  • 1 vanilkový lusk
  • kůra z 1 citronu
  • 1 lžíce medu

Postup

01.

Nasbírejte zelené vlašské ořechy. Měly by být měkké, aby se daly snadno krájet. Dobře je omyjte a osušte, nakrájejte na čtvrtiny nebo tenčí plátky, pokud jsou větší.

02.

Nakrájené ořechy vložte do skleněné nádoby. Přidejte skořici, hřebíčky, vanilkový lusk a kůru z citronu. Vše přelijte pálenkou nebo vodkou tak, aby byly ingredience ponořené. Nádobu pevně uzavřete víkem. Směs nechte macerovat na tmavém a chladném místě po dobu 4 až 6 týdnů. Každý týden nádobu jemně protřepejte, aby se ingredience dobře promíchaly.

03.

Po uplynutí doby macerace směs přeceďte přes jemné sítko nebo plátno do čisté nádoby. Zbytky ořechů a koření můžete vyhodit. Do přecezené tekutiny přidejte cukr a dobře promíchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Můžete také přidat lžíci medu pro jemnější chuť.

04.

Hotový likér přelijte do čistých sklenic nebo lahví a nechte ořechovku zrát na tmavém a chladném místě minimálně 2, ideálně však 6 měsíců. Čím déle bude likér zrát, tím lepší bude jeho chuť.

Tipy

  • Experimentujte s kořením: Kromě skořice a hřebíčku lze přidat i další koření, jako je badyán nebo anýz.
  • Alkohol: Můžete použít různé druhy alkoholu, například rum nebo brandy.
  • Trpělivost: Pro dosažení nejlepší chuti je klíčové zrání. Nebojte se nechat ořechovku zrát i déle než půl roku.

Léčivé účinky

Svatojánská ořechovka je nejen chutný nápoj, ale také se jí připisují léčivé účinky. Tradičně se používá jako domácí lék na zažívací potíže a podporu trávení. Obsahuje třísloviny a další látky, které mají protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti. Malý doušek ořechovky po jídle může pomoci zmírnit nadýmání a podpořit trávení.

I když má ořechovka užitečné vlastnosti, není vhodná pro všechny. Kdo by se jí měl vyhnout?

  • Lidé s citlivým žaludkem nebo trávicím systémem: Některé složky obsažené v ořechovce, jako jsou ořechy a koření, by dráždily žaludek.
  • Alergici: Pokud máte alergii na ořechy nebo některé z přidaných ingrediencí (např. skořici, hřebíček), mohla by vám ublížit.

Nápoj s kouzelnou mocí

Podle pověsti byl svatý Jan Křtitel, jehož svátek se slaví 24. června, ochráncem léčivých bylin a plodů. Lidé věřili, že ořechy sbírané na jeho svátek mají zvláštní léčivou sílu a jejich použití v likéru zajišťuje, že nápoj bude nejen chutný, ale také léčivý.

V některých regionech se tradovalo, že svatojánská ořechovka má moc chránit před zlými duchy a neštěstím. Proto ji lidé uchovávali a používali jako lék, ale také jako ochranný prostředek.

Načítám