Hlavní obsah

Jak správně vychladit víno, abyste ho nezkazili? Mladší a světlejší vína se servírují chladnější

Foto: Eugene Partyzan, Shutterstock.com

Foto: Eugene Partyzan, Shutterstock.com

Patříte k milovníkům vína? Pak jistě víte, že teplé bílé, nebo naopak přechlazené červené není zrovna to, na čem si pochutnáte. Správná teplota je zkrátka alfa i omega, pokud chcete, aby ušlechtilý nápoj naplno rozvinul svůj charakter, chuť a vůni. Jak tedy víno nejlépe skladovat a chladit?

Článek

Procesu dosažení požadované teploty vína se odborně říká temperování. V běžném životě se ale většinou setkáte spíš s výrazem vychlazení. Aby byla zachována co nejvyšší kvalita nápoje, který hodláte chladit, je nutné i vhodné skladování. Hodí se sklep, nejlépe vinný sklípek. Ovšem ne každý ho má k dispozici, proto samozřejmě existují i jiná šikovná řešení.

Jak správně skladovat víno

Nemáte-li vinný sklep, pak je dobré pořídit si speciální chladicí boxy na víno, tedy domácí vinotéky, které nabízejí možnost přesně regulovat teplotu. „Ideální uskladnění vína je ve tmě, relativní vlhkosti vzduchu 65 % a stabilní teplotě 11 °C,“ říká someliér Milan Miga z vinotéky a penzionu Wine Pension Prague a dodává, že vyšší teploty vínu škodí a narušují jeho chuť. Stejně mu neprospívá ani UV záření, a proto není vhodné láhve vystavovat přímému slunečnímu světlu.

V jaké poloze skladovat lahve vína

Lahve, jež jsou uzavřené pravým korkem, zásadně skladujte ve vodorovné poloze, aby korek zůstal vlhký a zabránilo se jeho vysychání a následné oxidaci vína. „U lahví se šroubovacím uzávěrem nebo umělým korkem je poloha méně důležitá, ale i tak je doporučuji skladovat vodorovně, aby se netvořily sedimenty. Správným skladováním vína zajistíte také jeho delší trvanlivost,“ radí zkušený someliér.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Správné skladování vína zabrání jeho oxidaci, zachová jeho vlastnosti, a navíc prodlouží trvanlivost nápojeFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Jak vychladit bílé víno

Bílá vína jsou lehká, osvěžující a obecně je pro jejich podávání vhodná teplota mezi 10 až 14 °C. Platí přitom, že čím je nápoj vyzrálejší, tím se má jeho teplota blížit k horní hranici. „Naopak mladá vína, například svatomartinská, potřebují teplotu nižší. Nic nezkazíte, když je vychladíte třeba i na 7 °C. Díky tomu si totiž uchovávají svou svěžest a živost,“ vysvětluje Milan Miga.

Zároveň upozorňuje, že pokud víno přechladíte, upozadíte jeho jemnější chuťové tóny a vůni. Všeobecně se dá říct, že s teplotou podávání bílého vína kolem 11 °C rozhodně nic nepokazíte.

  • V případě oranžových a růžových vín platí, že čím světlejší odstín, tím chlazenější by se mělo pít, nejlépe tedy mezi 12–14 °C.

Červené víno: pozor na pokojovou teplotu

Také pro červené víno platí, že čím mladší, tím nižší teplota při konzumaci. A tady se zastavme u známé poučky „červené víno podávejte při pokojové teplotě“. Jenže – co přesně se tím míní? Za odpovědí je nutné vydat se až do středověku, kdy se běžná teplota v hradních místnostech pohybovala mezi 14 a 16 °C – a právě ta se stala tou pověstnou „pokojovou“.

  • Jaká je tedy správná teplota červeného vína při podávání? „U ranějších odrůd a mladších ročníků je ideální rozmezí 15 až 16 °C, naopak vyzrálé červené si žádá až 18 °C,“ radí Milan Miga.

Sekt a šumivá vína

Na málo vychlazeném sektu si moc nepochutnáte. „Jeho ideální teplota pro podávání se pohybuje mezi 3 až 6 °C. Díky ní zůstanou bublinky jemné a trvalejší. Na vychlazení sektu v lednici sice stačí pár hodin, ale lepší je ho tam uložit například už dva dny předem,“ doporučuje someliér.

Šumivé víno * sekt * perlivé víno

Foto: Sonja Filitz, Shutterstock.com

Víno s bublinkami chlaďte pomalu, minimálně 24 hodin ve vodorovné poloze. Šumivý nápoj potřebuje čas, aby se správně vychladil a jeho chuť zůstala stejná Foto: Sonja Filitz, Shutterstock.com

Co všechno teplota vína ovlivňuje

Proč je tak důležité, aby mělo víno optimální teplotu? Dokáže totiž vyvážit kyselost, sladkost a třísloviny ve víně, což má vliv na lepší harmonii chutí. Například příliš teplé bílé víno může působit až moc těžce a ztrácí svěžest, zatímco příliš studené červené víno zase může zakrýt jeho komplexní chutě a vůně. „Čím nižší teplota, tím lépe je zřetelná kyselinka. Co se sladkosti týká, s vyšší teplotou vzrůstá,“ uzavírá Milan Miga.

Jak vychladit víno na správnou teplotu

  • Lehčí bílá a růžová vína (7–10 °C): přibližně 2–3 hodiny v lednici
  • Plnější bílá vína (10–12 °C): asi 1–2 hodiny v lednici
  • Elegantní červená vína (12–14 °C): asi hodinu v lednici
  • Těžká červená vína (14–16 °C): asi 20 minut v lednici
  • Šumivá vína a šampaňské (4–7 °C): asi 3–4 hodiny v lednici (ale doporučuje se pomalejší chlazení)
  • Jak rychle zchladit víno: lahev ponořte na 15–20 minut do kbelíku s ledem a vodou.

Načítám