Hlavní obsah
1,0
(1)
Foto: Brent Hofacker, Shutterstock.com

Foto: Brent Hofacker, Shutterstock.com

Bez zmrzlinovače, bez syrových vajec i smetany. A přesto je vynikající! Hledáte inspiraci na dobrou domácí zmrzlinu? Ukážeme si, jak připravit granitu ze šumivého vína, což je něco na způsob sorbetu či nadýchané sněhové zmrzliny. Vyzkoušejte tip přímo od šéfkuchaře!

15 min.
Příprava
5 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
8 porcí
  • 2 ks limetky
  • 450 ml vody
  • 250 g cukru krupice
  • 750 ml růžového frizzante
Článek

„Frizzante je druh šumivého vína, pokud ho nemáte po ruce ani nemáte možnost ho koupit, nahraďte ho jiným šumivým vínem nebo šampaňským,“ radí šéfkuchař Jiří Voráč a jedním dechem dodává, že je nutné sledovat i množství cukru přímo ve víně. Pokud se budete rozhodovat mezi více druhy, vyberte to méně sladké. Čím vyšší obsah cukru v něm je, tím hůře a méně zmrzne.

Suroviny na 8 porcí:

  • 750 ml růžového frizzante
  • 250 g cukru krupice
  • 450 ml vody
  • 2 limetky

Postup

01.

Všechny suroviny, tedy víno, cukr, vodu i šťávu z limetek dejte do hrnce, přiveďte k varu a asi 5 minut vařte. Poté směs přelijte do nádoby, ve které bude granita mrznout, a vložte ji do mrazáku. Vyplatí se zvolit pekáček s co největší plochou – tekutina tak ztuhne rychleji.

Foto: Jakub Jurdič

Vyplatí se zvolit pekáček s co největší plochou – tekutina tak ztuhne rychlejiFoto: Jakub Jurdič

02.

Poté je nutné granitu každou hodinu promíchat vidličkou, aby za 6 až 8 hodin vznikl jakýsi nadýchaný sníh. Vidlička se vám bude hodit i k servírování, kdy s její pomocí hotovou granitu jednoduše naškrábejte.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Načítám