Článek
„Frizzante je druh šumivého vína, pokud ho nemáte po ruce ani nemáte možnost ho koupit, nahraďte ho jiným šumivým vínem nebo šampaňským,“ radí šéfkuchař Jiří Voráč a jedním dechem dodává, že je nutné sledovat i množství cukru přímo ve víně. Pokud se budete rozhodovat mezi více druhy, vyberte to méně sladké. Čím vyšší obsah cukru v něm je, tím hůře a méně zmrzne.
Suroviny na 8 porcí:
- 750 ml růžového frizzante
- 250 g cukru krupice
- 450 ml vody
- 2 limetky
Postup
01.
Všechny suroviny, tedy víno, cukr, vodu i šťávu z limetek dejte do hrnce, přiveďte k varu a asi 5 minut vařte. Poté směs přelijte do nádoby, ve které bude granita mrznout, a vložte ji do mrazáku. Vyplatí se zvolit pekáček s co největší plochou – tekutina tak ztuhne rychleji.
02.
Poté je nutné granitu každou hodinu promíchat vidličkou, aby za 6 až 8 hodin vznikl jakýsi nadýchaný sníh. Vidlička se vám bude hodit i k servírování, kdy s její pomocí hotovou granitu jednoduše naškrábejte.