Hlavní obsah
5,0
(1)
Foto: Steidi, Shutterstock.com

Foto: Steidi, Shutterstock.com

Využijte blahodárné účinky šalvěje. Připravte si domácí sirup zastudena, a udělejte tak něco pro své chuťové pohárky i zdraví.

30 min.
Příprava
Neuvedeno
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 lahvičky po 200 ml
  • 2 hrsti čerstvé šalvěje
  • 1 l převařené vody
  • 800 g cukru krupice
  • 1 ks citronu
Článek

Šalvěj má omamnou vůni, ale i chuť. Kromě toho však umí tato bylinka zatočit s kašlem, bolestí v krku nebo nespavostí. Využijte všeho, co vám příroda nabízí, a připravte si snadný domácí šalvějový sirup, který využijete přes celý rok.

01.

Listy šalvěje dejte do mísy a zalijte vychladlou převařenou vodou.

02.

Směs nechte odpočívat v chladničce přes noc.

03.

Druhý den tekutinu sceďte a listy šalvěje důkladně vymačkejte.

04.

Do tekutiny přidejte cukr a šťávu z citronu a důkladně míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Sirup můžete i mírně zahřát na plotně, ale nevařte, aby zůstal uchován princip přípravy zastudena.

05.

Sirup přelijte do čistých lahviček a uchovávejte na temném a chladném místě.

Tip: Pokud chcete, aby sirup déle vydržel, nahraďte citronovou šťávu kyselinou citronovou. Také pro pikantnější chuť můžete šalvěj naložit do vody s kolečky biocitronu.

Energetická hodnota celkem - 4 lahvičky po 200 ml
Energie13 715 kJ
Bílkoviny0,91 g
Tuky0,52 g
Sacharidy803,93 g
Sůl0,01 g
SAFA0,08 g
Vláknina2,99 g
Cukry799,51 g

Načítám