Článek
Šalvěj má omamnou vůni, ale i chuť. Kromě toho však umí tato bylinka zatočit s kašlem, bolestí v krku nebo nespavostí. Využijte všeho, co vám příroda nabízí, a připravte si snadný domácí šalvějový sirup, který využijete přes celý rok.
01.
Listy šalvěje dejte do mísy a zalijte vychladlou převařenou vodou.
02.
Směs nechte odpočívat v chladničce přes noc.
03.
Druhý den tekutinu sceďte a listy šalvěje důkladně vymačkejte.
04.
Do tekutiny přidejte cukr a šťávu z citronu a důkladně míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Sirup můžete i mírně zahřát na plotně, ale nevařte, aby zůstal uchován princip přípravy zastudena.
05.
Sirup přelijte do čistých lahviček a uchovávejte na temném a chladném místě.
Tip: Pokud chcete, aby sirup déle vydržel, nahraďte citronovou šťávu kyselinou citronovou. Také pro pikantnější chuť můžete šalvěj naložit do vody s kolečky biocitronu.