Hlavní obsah

Vyrobte si perlivý řepný kvas! Osvěžující nápoj z červené řepy posílí imunitu a vyladí trávení

Foto: Liudmyla Chuhunova, Shutterstock.com

Foto: Liudmyla Chuhunova, Shutterstock.com

Když se řekne „červená řepa“, možná se vám vybaví scéna ze školní jídelny, kde se tato zelenina krčí vedle bramborové kaše a vše ve svém okolí barví narůžovo. Ať už máte červenou řepu rádi, nebo se jí raději vyhýbáte, je čas dát jí druhou šanci. Přinášíme zajímavý způsob a jednoduchý recept, jak se s ní sblížit.

Článek

Představujeme řepný kvas, osvěžující elixír zdraví. Tento nápoj z červené řepy ocení nejen vaše trávení, ale také játra, imunita a celková vitalita. A navíc je velice chutný! Představujete si, že by kvas mohl chutnat jako zkvašená polévka ze školní jídelny nebo zapomenutý džus v lahvi? Ani nápad. Má příjemně nakyslou chuť s jemně sladkým podtónem červené řepy a je přirozeně perlivý a připomíná jemně sycené nápoje. Samozřejmě, ne každému sedne na první doušek, ale ti, kdo si k němu najdou cestu, si ho moc pochvalují.

Jak vyrobit řepný kvas?

Výroba řepného kvasu není žádná věda a nepotřebujete k tomu žádné speciální vybavení ani ingredience. Stačí jen tři suroviny: červená řepa, sůl a voda. A pár dní trpělivosti.

Recept na řepný kvas

Suroviny: 2–3 středně velké syrové červené řepy * 1 litr vody * 1 lžíce soli

Postup: Neoloupanou červenou řepu očistěte a nakrájejte na menší kousky. Vložte ji do velké, pečlivě vymyté sklenice nebo keramické nádoby. Vodu osolte a promíchejte, aby se sůl zcela rozpustila, a pak řepu zalijte tak, aby byla potopená. Sklenici zakryjte utěrkou nebo volně nasazeným víkem a nechte stát při pokojové teplotě 3–5 dní. Každý den jemně promíchejte. Když nápoj dosáhne požadované kyselosti, přeceďte ho, přelijte do lahve a uložte do chladničky, vydrží zde několik týdnů.

Tip: Do kvasu můžete přidat plátky zázvoru pro silnější chuť nebo syrovátku, která urychluje fermentaci, zvyšuje obsah probiotik, obohacuje chuť a přidává do kvasu bílkoviny a další živiny.

Co s řepou z kvasu?

Řepa, která zbyde po výrobě řepného kvasu, je rozhodně jedlá! Je dobrá a nabízí plno prospěšných látek. Existuje několik způsobů, jak ji využít:

  1. Sníst přímo: Zbylá řepa má nakyslou, jemně fermentovanou chuť a můžete ji podávat jako lehkou přílohu nebo si ji dát jen tak na chuť.
  2. Přidat do salátů: Nakrájenou řepu z kvasu můžete přidat do zeleninových nebo těstovinových salátů pro extra chuť a živiny.
  3. Připravit pomazánku: Rozmixujte zbylou řepu s trochou oleje, česneku a koření a vytvořte z ní výbornou pomazánku.

Účinky řepného kvasu

Kromě toho, že se jedná o skutečně osvěžující nápoj, o kvasu se často mluví také jako o elixíru zdraví. Proč byste mu měli dát šanci?

  • Vyladí trávení: Díky obsahu probiotik pomáhá kvas udržovat rovnováhu v trávicím traktu, bojuje se zácpou a předchází zažívacím problémům. Vaše střeva i žaludek vám poděkují.
  • Podporuje přirozenou detoxikaci: Červená řepa pomáhá tělu zbavovat se škodlivých látek a povzbuzuje funkci jater.
  • Posiluje imunitu: Nápoj je zdrojem antioxidantů, vitaminů a minerálů, které podporují imunitní systém. Takže místo abyste sáhli po šumivém vitaminu C, můžete si dopřát zdravý fermentovaný nápoj.
  • Příval energie: Potřebujete ráno nabít energií? Řepný kvas dokáže tělo osvěžit a dodat mu potřebnou vitalitu, aniž byste museli sahat po kávě nebo energetických nápojích.

Jak často pít řepný kvas?

Nápoj můžete pít pravidelně, ale je dobré začít opatrně, zejména když ho zkoušíte poprvé. Začněte s jednou malou sklenicí denně (asi 100–150 ml) a dávku postupně zvyšujte, pokud vám bude vyhovovat. Řepný kvas je bohatý na probiotika, a přestože jsou zdraví prospěšná, někteří lidé mohou na vyšší dávky reagovat nadýmáním nebo zažívacími potížemi, není-li jejich tělo zvyklé. Jestliže ho snášíte dobře, můžete postupně zvyšovat dávku až na 200–250 ml denně.

Jak je to s alkoholem v kvasu?

Když probíhá mléčné kvašení, přirozeně se vytváří malé množství alkoholu, podobně jako u jiných fermentovaných nápojů (například u kombuchy). Obecně se však jedná o velmi nízký obsah etanolu, většinou méně než 1 %. To znamená, že je alkohol v kvasu ve stopovém množství, které by nemělo mít žádný výrazný vliv na tělo.

Foto: Valeria Weaver, Shutterstock.com

Řepný kvas není nijak složitý na přípravu, tak mu zkuste dát šanci!Foto: Valeria Weaver, Shutterstock.com

Kdo by se měl řepnému kvasu vyhnout?

Řepný kvas je sice zdraví prospěšný, ale nehodí se pro každého. Existují některé skupiny lidí, které by si měly dát pozor:

  • Abstinující alkoholici: Lidem, kteří měli problémy se závislostí na alkoholu, se nedoporučuje konzumovat nic, co obsahuje byť jen minimální množství alkoholu, případně to chutí připomíná alkoholické nápoje. Mohli by se znovu rozpít.
  • Lidé s nízkým krevním tlakem: Řepa může pomoci snížit krevní tlak, což bývá prospěšné, ale pokud už máte krevní tlak příliš nízký, mohl by ho kvas ještě snížit.
  • Lidé s problémy s ledvinami: Řepa obsahuje vysoké množství oxalátů, které mohou přispívat ke vzniku ledvinových kamenů. Máte-li k jejich tvorbě sklon, je dobré řepný kvas značně omezit nebo se mu pro jistotu úplně vyhnout.
  • Lidé, kteří trpí dnou: Pravidelný přísun většího množství červené řepy se nedoporučuje ani těm, které trápí dna, protože tato zelenina obsahuje dost purinů.
  • Těhotné a kojící ženy a děti: Kvůli přítomnosti alkoholu (byť ve velmi malém množství) je lepší opatrnost a kvas raději nepít (už vůbec ne pravidelně), protože u alkoholu neexistuje žádná minimální bezpečná dávka.
  • Lidé s citlivým trávením: Vzhledem k tomu, že je řepný kvas kyselý, někteří lidé s citlivým žaludkem nebo žaludečními vředy by to s ním raději neměli riskovat.

Znáte další zdravé nápoje?

Načítám