Hlavní obsah

Pít jen obyčejnou vodu z kohoutku nestačí, chyběly by vám minerály: Pitný režim pod lupou

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Voda je základním stavebním prvkem života. Zatímco bez jídla přežijeme i týdny, bez vody sotva několik dní. Pro podporu všech životně důležitých funkcí organismu je proto nezbytné zajistit tělu správný pitný režim. Málokdo si ale uvědomuje, že pitný režim není jen o dostatečném množství vody, ale také o minerálních látkách. Proč nestačí pít pouze obyčejnou vodu a jak mohou minerální vody obohatit naši každodenní hydrataci?

Článek

Voda tvoří až 70 % hmotnosti našeho těla. Krev, lymfa, trávicí šťávy, moč i pot – všechny tyto tělní tekutiny jsou závislé na dostatečném příjmu vody. Ta má v našem těle řadu klíčových funkcí – odvádí odpadní látky, transportuje živiny, pomáhá s trávením a reguluje tělesnou teplotu. Nedostatek tekutin potom přímo ovlivňuje naši fyzickou i duševní výkonnost.

Víte, kolik máte vypít?

Kolik toho máme vypít? Není úplně jednoduché odpovědět. Logicky se bude lišit batole od třicátníka. Množství vypitých tekutin by se totiž mělo řídit aktuálními potřebami jednotlivce. Roli hraje věk, fyzická aktivita, zdravotní stav i okolní prostředí. Na to, co hlavně pít, je už odpověď snazší. Základem zdravého pitného režimu by měla být čistá voda. Neobsahuje totiž kalorie, cukr ani zbytečné chemické přísady.

Asi nejdostupnější zdravotně nezávadnou variantou pro každodenní hydrataci je kohoutková voda. Pitná voda z vodovodu je v ČR samozřejmě pravidelně a pečlivě kontrolována. Její kvalita a chuť se nicméně může lišit v závislosti na lokalitě, zdroji, ročním období nebo stavu vodovodního potrubí v domě. Z hlediska práva není voda z vodovodu považována za potravinu a nevztahují se na ni přísné legislativní požadavky na potraviny. To je jeden z hlavních rozdílů oproti vodám minerálním, pramenitým a kojeneckým, které jsou zárukou původní čistoty a vyšší kvality.

Pijete dost? Udělejte si test

Zvolte si jeden den v týdnu a zapisujte si vše, co vypijete. To samé proveďte i o víkendu a srovnejte si zapsané hodnoty. Jestliže napočítáte méně než 1,5 litru tekutin za den, je potřeba přidat vodu. Základním ukazatelem dostatečného pitného režimu je i barva moči. Je-li tmavá, pijte více. 7 signálů, že pijete nebezpečně málo vody

Bez minerálů to nejde

Minerální vody pocházejí z přírodních pramenů z hlubin přírody. Pro maximální ochranu těchto vodních zdrojů jsou vyhláškou stanovena ochranná pásma, která omezují lidskou činnost v jejich okolí. Vody z těchto lokalit jsou bohaté na minerální látky prospěšné pro lidský organismus – zejména hořčík, sodík a vápník. „Minerální vody jsou filtrované horninami a jejich složení je dlouhodobě stabilní. Oproti kohoutkové vodě, která je vhodná pro základní hydrataci, poskytují minerální vody široké spektrum minerálních látek, které jsou nezbytné pro správné fungování těla,“ vysvětluje Klára Hálová, která má ve společnosti Mattoni 1873 na starosti kategorii vod a vzdělávací program.

Foto: Hananeko_Studio, Shutterstock.com

Není to jen o dostatečném příjmu vody, ale i o minerálechFoto: Hananeko_Studio, Shutterstock.com

Pít se musí pořád, nejen v létě

Správnému pitnému režimu bychom měli věnovat zvýšenou pozornost hlavně při vysokých venkovních teplotách, při fyzicky náročné práci nebo sportu, kdy je kvůli pocení ztráta tekutin vyšší. S potem totiž naše tělo ztrácí nejen tekutiny, ale i nezbytně důležité minerální látky, které bychom mu měli opět dodat. Na to ale obyčejná kohoutková voda nestačí, a právě proto je vhodné občas sáhnout po vodách minerálních.

Při výběru se řiďte svými potřebami

Mezi pramenitými a přírodními minerálními vodami byste si podle zdravotního stavu a životního stylu měli vybrat tu pro vás vhodnou. Minerální vody je třeba rozlišovat podle jejich mineralizace. „Pro každodenní konzumaci jsou nejvhodnější slabě a středně mineralizované vody s obsahem rozpuštěných pevných látek do 1000 mg/l. Po fyzické námaze bych doporučila silně mineralizované vody, které jsou ideální pro rychlé doplnění minerálních látek ztracených pocením, zejména sodíku a hořčíku. Množství rozpuštěných pevných látek je u nich vyšší než 1500 mg/l,“ doplňuje Klára Hálová.

Správný pitný režim je klíčem k dobrému zdraví a pohodě. Kombinace čisté vody a přírodních minerálních vod je proto optimální pro udržení těla v rovnováze. Pijte pravidelně a nezapomínejte, že vyvážený příjem minerálních látek posílí vaši fyzickou i psychickou kondici. Na zdraví!

Průměrné hodnoty pro dospělého

Minerální látkaDoporučená denní dávka (DDD)Obsah v minerální vodě (mg/l)Doporučený příjem z minerálky (litry)
Vápník (Ca)1000 mg150-500 mg/l0,5-1,5 l
Hořčík (Mg)300-400 mg50-150 mg/l1-2 l
Sodík (Na)1500-2300 mg200-1000 mg/l0,5-2 l
Draslík (K)2000-3500 mg2-20 mg/l2-10 l
Fluorid (F)3-4 mg0,5-1,5 mg/l2-4 l
  • Vápník (Ca): Pomáhá udržovat zdravé kosti a zuby.
  • Hořčík (Mg): Podporuje funkci svalů a nervů.
  • Sodík (Na): Podílí se na regulaci krevního tlaku a vodní rovnováhy. Minerální vody s vyšším obsahem sodíku by měly být konzumovány střídmě, zejména u lidí s vysokým krevním tlakem.
  • Draslík (K): Důležitý pro srdeční funkci a svalovou činnost. Obsah draslíku v minerálních vodách je obvykle nízký, takže je potřeba jej doplňovat i z jiných zdrojů.
  • Fluorid (F): Přispívá k prevenci zubního kazu. Pití minerální vody s fluorem může pokrýt část potřeby, ale nemělo by se to přehánět kvůli riziku fluorózy.

Doporučené množství minerálních vod se může lišit v závislosti na individuálních potřebách, stravě a celkovém zdravotním stavu. Je důležité si uvědomit, že minerální látky získáváme nejen z minerálních vod, ale také z různých potravin a dalších zdrojů. Například vápník se nachází v mléčných výrobcích, hořčík v ořešíchluštěninách, sodík je běžně přítomný v soli a zpracovaných potravinách a draslík v ovoci a zelenině. Při plánování denního příjmu minerálních látek je tedy třeba zohlednit nejen to, co vypijeme, ale také co sníme.

Načítám