Hlavní obsah

Nenechte se nachytat! Tipy, jak poznat správně načepované pivo

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Léto láká k posezení se sklenicí v ruce. Jenže jak se nespálit a poznat správně načepované pivo? Mělo by být dobře vychlazené, s krémovou pěnou a mít správný říz. Jenže co to vlastně znamená? Své o tom ví Klára Brodecká, historicky první žena, která vyhrála soutěž v čepování piva Master Bartender.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Každý se už setkal s teplým zvětralým pivem se spadlou pěnou – není o co stát. Na vině bývá špatné skladování, špinavé trubky, neumytá sklenice nebo nesprávné čepování. A co teprve takový „podmírák“…

Jak poznat kvalitně načepované pivo

Důležitá je teplota, a to nejen při skladování, ale i při čepování: měla by se pohybovat mezi 6 a 8 °C. To, co dělá pivo pivem, je ovšem říz, tedy množství oxidu uhličitého obsaženého v nápoji. Pokud je pivo mdlé, mohlo stát dlouho na pultu, sud zůstal přes noc bez tlaku nebo je už delší dobu naražený. Pěna by určitě měla být hustá a krémová, bez viditelných bublin. Naopak velké bubliny jsou signálem, že pivo není správně načepované. Pokud navíc pěna do pár minut spadne, je to obvykle neumytou nebo příliš teplou sklenicí. Aby bylo pivo perfektní, sklo musí být vychlazené stejně jako pivo, tedy kolem 7 °C.

Jeden z mýtů o pivu praví, že podle většího množství bublinek, které stoupají nahoru do pěny, se pozná správný říz. Opak je pravdou. Pokud pivo „řetízkuje“, tedy bublinky stoupají z jednoho místa sklenice, znamená to, že sklo nebylo dobře umyté nebo se čepovalo do suché nebo poškozené sklenice. Důležité je také kroužkování pěny – na vnitřní straně sklenice by měla zanechávat mapy připomínající krajku. Pokud sklouzne, na vině bývá mastnota na skle.

Foto: kamisoka - GettyImages.com

Nebojte se nesprávně načepované pivo vrátit obsluze Foto: kamisoka - GettyImages.com

Správný poměr piva a pěny

  • Hladinka – klasické pivo s pěnou asi 3 cm
  • Šnyt – má objem malého piva, ale je načepovaný do půllitru. Zbytek tvoří bohatá pěna.
  • Mlíko – půllitr plný jemné pěny
  • Čochtan – pivo zcela bez pěny, které má pocitově vysoký říz

„Samotné čepování není nic těžkého. Mnohem těžší je příprava a práce kolem,“ uvedla Klára Brodecká. Jak ale dobře načepované pivo poznat? „To správné má krásnou rovnou krémovou pěnu, bez bublinek a tzv. čepice. K tomu jsou důležité tyto následující jednoduché kroky: základ je čepovat do čisté, mokré a studené sklenice. Pokud toto váš výčepní dodrží, je z půlky vyhráno,“ vysvětluje letošní vítězka soutěže Pilsner Urquell Master Bartender Klára Brodecká z brněnské restaurace The Erin's Flag Irish Pub.

Posledním nešvarem je typický „podmírák“. Pokud se objeví na stole, omluvou není ani spěch, ani plná hospoda. Nebojte se a klidně ho reklamujte. Pivo má být radost a zážitek.

Co musíte umět a znát, abyste se stali „mistrem výčepním“

Klára Brodecká jako historicky první žena letos vyhrála prestižní klání Pilsner Urquell Master Bartender. Jedná se o soutěž pro výčepní plzeňského ležáku z celé České republiky, kdy se soupeří v několika kolech.

Zúčastněné čekaly souboje v nejrůznějších dovednostech, jako například skládání výčepních kohoutů, pivní kvíz nebo čepování na čas. Kromě toho museli finalisté prokázat špičkové znalosti o pivu, ať už se jedná o jeho výrobu nebo historii, absolvovat degustační test a předvést komunikační dovednosti, které jsou pro dobré výčepní nezbytné.

Letos se ve finále 18. rekordního ročníku utkalo 14 mužů a 6 žen z 256 přihlášených.

Anketa

Pijete pivo? A jak často?
Každý den
55,8 %
V průměru jednou týdně
25,7 %
Méně často
13,5 %
Vůbec
5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2304 čtenářů.

Načítám