Hlavní obsah

Zchlaďte se! Venku je horko, proto je třeba myslet na zdravé letní osvěžení

Foto: Snapic_PhotoProduction, Shutterstock.com

Foto: Snapic_PhotoProduction, Shutterstock.com

Léto je v plném proudu a s ním i vysoké teploty, které nás nutí hledat způsoby, jak se osvěžit a zůstat plní energie. Správná hydratace je v tomto období klíčová, ale nebudeme si lhát, občas je obyčejné pití vody nuda. Jak si udělat z pitného režimu příjemnou záležitost a chutnou zábavu? Poradíme vám!

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V první řadě je dobré si uvědomit, proč je v létě tolik důležité dodržovat pitný režim. Často jsme vystaveni vyšší aktivitě než po zbytek roku a kvůli tomu máme i vyšší energetický výdej. Také pocením ztrácíme víc minerálů, které je potřeba doplnit.

„Letní nápoje by měly být nejen osvěžující, ale také zdravé. Kombinace čerstvého ovoce, bylin a dalších přírodních ingrediencí vám zajistí potřebnou hydrataci a energii po celé léto,“ říká Matěj Ptáček, fitness trenér Form Factory. Připravili jsme pro vás několik tipů a důvodů, proč a jak si připravit osvěžující a zdravé nápoje doma.

Proč se zaměřit na zdravé letní nápoje?

  • Hydratace je klíčová: V horkých dnech je snadné dehydratovat se, což může vést k únavě, závratím a dalším zdravotním problémům. Přírodní nápoje bohaté na vodu a elektrolyty pomáhají udržet rovnováhu tekutin v těle. Například vody s přidaným ovocem nebo bylinkami jsou výbornou volbou, nejenže hydratují, ale také dodávají tělu potřebné vitaminy a minerály.
  • Energie z přírody: Čerstvé ovoce, zelenina a byliny jsou plné vitaminů, minerálů a antioxidantů, které dodávají tělu energii a podporují celkové zdraví. Smoothie a ovocné nápoje kombinující ingredience jako špenát, borůvky, avokádo nebo zázvor mohou dodat tělu potřebnou dávku živin a zároveň osvěžit.
  • Vyhněte se umělým přísadám: Domácí nápoje vám umožňují kontrolovat ingredience a vyhnout se přidaným cukrům a umělým sladidlům, které se často vyskytují v komerčně dostupných nápojích. Použití přírodních sladidel, jako je med nebo agávový sirup, je zdravější alternativou.
Foto: nadianb, Shutterstock.com

Kouzlete s ovocem i bylinkamiFoto: nadianb, Shutterstock.com

Tipy na přípravu zdravých letních nápojů

1. Používejte čerstvé suroviny

Vždy se snažte mít co nejčerstvější suroviny. Čerstvé ovoce, zelenina a bylinky mají vyšší obsah vitaminů a minerálů než jejich zpracované nebo konzervované verze. Navíc čerstvé ingredience dodají nápojům lepší chuť a aroma.

2. Experimentujte s kombinacemi

Nebojte se zkoušet nové kombinace ovoce, zeleniny a bylin. Například mix melounu s bazalkou nebo manga se zázvorem mohou vytvořit osvěžující a zdravé nápoje plné živin. Zkuste také přidávat do nápojů semínka, jako jsou chia nebo lněná, pro zvýšení obsahu vlákniny a omega-3 mastných kyselin.

3. Myslete na elektrolyty

V horkých dnech ztrácí tělo nejen vodu, ale také důležité elektrolyty (iontová forma minerálů, kam patří sodík, draslík, hořčík, vápník, chloridy a fosfor). Nápoje obsahující kokosovou vodu, která je přirozeně bohatá na elektrolyty, pomáhají rychleji obnovit rovnováhu tekutin v těle.

4. Využívejte přírodní sladidla

Pokud potřebujete nápoj osladit, sáhněte po přírodních sladidlech, jako je med, javorový sirup nebo agávový sirup. Tyto alternativy mají nižší glykemický index než běžný cukr a obsahují i některé živiny.

5. Ledové nápoje bez ledu

Při přípravě ledových nápojů zkuste použít mražené ovoce místo ledu. Mražené ovoce nápoj ochladí a zároveň jej obohatí o další chuť a živiny. Například mražené jahody, borůvky nebo kousky manga jsou skvělou volbou.

6. Bylinné infuze

Bylinky jako máta, bazalka nebo meduňka přidávají nápojům osvěžující chuť a dodatečné zdravotní benefity. Například máta podporuje trávení a má chladivé účinky, zatímco bazalka je bohatá na antioxidanty.

7. Voda jako základ

Nikdy nepodceňujte sílu obyčejné vody. Přidáním několika plátků citrusů, okurky nebo kousků melounu do vody můžete snadno vytvořit osvěžující nápoj bez přidaných kalorií. Voda s přidanými ingrediencemi navíc vypadá atraktivně a může vás povzbudit k častějšímu pití.

Načítám