Článek
Domácí cibulový sirup dost nás pamatuje z dětství. Podával se při rýmě, kašli a nachlazení a chutnal mnohem lépe, než jak to znělo. Jak na něj?
Postup
01.
Cibuli oloupejte, nakrájejte na kostičky, zalijte v rendlíku vodou tak, aby byla asi centimetr nad cibulí, a za občasného míchání povařte doměkka. Pokud dáváte cukr, přidejte ho k cibuli už během vaření.
02.
Stáhněte z ohně, vmíchejte med (ten nevařte, abyste nepřišli o cenné látky), sceďte přes sítko a lžící ještě vymačkejte. Uchovávejte v lednici a spotřebujte do dvou dnů.
03.
Cibulový sirup užívejte po lžičce několikrát denně.
Cibulový sirup za studena: Druhý způsob, který zachovává více vitaminů, je cibulový sirup bez vaření: cibuli opět nakrájejte, ale přibližně v centimetrové vrstvě vyskládejte do sklenice, zasypejte cukrem a takto vrstvěte, až sklenici naplníte po okraj. Končete vždy cukrem. Dejte přes noc do lednice a šťávu, kterou cibule pustí, užívejte opět několikrát denně.
Dalšími přehlíženými superpotravinami jsou kromě cibule bezpochyby i česnek a kysané zelí. A znáte další babské rady na kašel a nachlazení?