Hlavní obsah

Bazalkový čaj: Dopřejte si elixír zdraví a pohody z bylinky, kterou máte doma na parapetu

Foto: SiNeeKan, Shutterstock.com

Foto: SiNeeKan, Shutterstock.com

Od starověkých civilizací až po moderní trendy, bazalkový čaj si našel své pevné místo jako oblíbený nápoj pro podporu těla i mysli. Ať už hledáte způsob, jak zklidnit své nervy, zlepšit trávení nebo jednoduše přidat do svého každodenního režimu zdraví prospěšný rituál, bazalkový čaj je ideální volbou, která vám přinese chvíle relaxace a pohody.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Bazalka má bohatou historii sahající až do starověku. V Indii je posvátnou rostlinou a součástí ájurvédské medicíny, kde je známá jako tulsi. Egypťané ji používali při mumifikaci jako součást balzamovacích směsí a obřadních rituálů. Bazalka měla v jejich kultuře náboženský a symbolický význam a byla považována za posvátnou rostlinu. Římané ji uctívali jako symbol lásky a oddanosti a v Evropě se stala populární během středověku, kdy byla považována za léčivou bylinu.

Blahodárná bazalka

V tradičním léčitelství je bazalkový čaj používán k léčbě mnoha zdravotních problémů. V ájurvédě se věří, že bazalka pomáhá při nachlazení, kašli a trávicích potížích. V lidové medicíně se často využívá k uklidnění nervů a zlepšení celkového zdraví.

  • Ideální po jídle: Bazalkový čaj pomáhá zlepšit trávení a zmírnit zažívací potíže.
  • Na nervy: Má zklidňující účinky, které mohou pomoci snížit stres a úzkost.
  • Tělo bez zánětů: Díky antioxidantům pomáhá snižovat záněty v těle.
  • Na zdraví: Vysoký obsah vitaminů K, A, C a minerálů posiluje imunitní systém.

Jak na bazalkový čaj

Příprava bazalkového čaje je jednoduchá a zvládne ji každý.

01.

Přiveďte vodu k varu a odstavte z plotny. Přidejte čerstvé nebo sušené listy bazalky (cca 1-2 lžičky na šálek vody) a nechte louhovat 5-10 minut. Přeceďte a podle chuti oslaďte medem nebo přidejte citron.

Foto: Prasenjit Kar, Shutterstock.com

Nebojte se přidat jiné bylinky, ale i kořeníFoto: Prasenjit Kar, Shutterstock.com

S čím bazalku kombinovat

Přijde vám samotná bazalka fádní nebo její chuti tolik neholdujete? Zkombinujte ji s jinými bylinkami. Nejenže tak přidáte do nápoje další zdraví prospěšné látky, ale také si tak svou variantu čaje najde opravdu každý.

  • S mátou: Osvěžující kombinace ideální pro horké letní dny.
  • Se zázvorem: Skvělá volba pro podporu trávení a imunitního systému.
  • S meduňkou: Uklidňující směs, která pomůže relaxovat před spánkem.
  • S citronovou trávou: Exotická chuť s detoxikačními účinky.
  • S heřmánkem: Kombinace pro uklidnění a zmírnění stresu.

Kdo by se měl bazalkovému čaji raději vyhnout

Bazalkový čaj je obecně bezpečný, ale měl by se pít s opatrností v následujících případech:

  • Těhotné a kojící ženy by měly být opatrné při konzumaci bazalky ve větším množství. Bazalka obsahuje esenciální oleje, které ve vysokých koncentracích mohou stimulovat děložní stahy. Některé složky bazalky mohou mít mírné hormonální účinky. Ačkoli běžné kulinářské dávky jsou považovány za bezproblémové, je vhodné se vyhnout koncentrovaným čajům nebo doplňkům stravy. Pokud máte zájem o využití bazalky pro její zdravotní přínosy během těhotenství nebo kojení, poraďte se raději se svým lékařem.
  • Lidé s nízkým krevním tlakem: Bazalka může snížit krevní tlak, což může být problematické pro osoby s již tak nízkým krevním tlakem.
  • Alergie: Pokud máte alergii na bazalku nebo jiné byliny z čeledi hluchavkovitých, měli byste se vyhnout konzumaci bazalkového čaje.
  • Interakce s léky: Bazalka může interagovat s některými léky, jako jsou antikoagulancia a léky na diabetes. Konzultujte užívání bazalkového čaje s lékařem, pokud užíváte tyto léky.

Načítám